45 GODINA “KOMUNISTIČKOG MANIFESTA”, STRIP KNJIGE U IZDANJU “STUDENTSKOG LISTA” I “TRIBUNE”

438173942_1336171134439280_527472441536388015_n

U onoj bivšoj, ali i sadašnjoj državi 1. svibanj je neradni dan, ali to nije bila prepreka redakciji “Studentskog lista” iz Zagreba i “Tribune” iz Ljubljane da upravo taj datum u 1979. godini u impresumu navedu kao dan izlaska knjige “Komunistički manifest” – strip talijanskog autora Rodolfa Marcenara.
U Italiji ta knjiga je objavljena u ožujku 1976. u Milanu (nakladnik “Edizioni Ottaviano”).
Ukratko, bilo je to zajedničko izdanje jednog zagrebačkog i jednog ljubljanskog omladinskog lista, prvi i posljednji takav izdavački projekt.
Uz hrvatsko, tiskano je i slovensko izdanje.
Tada sam bio srednjoškolac (drugi razred), ali koliko se sjećam “Komunistički manifest” u stripu je imao popriličan medijski odjek. Informacije i kritike izašle su u više dnevnih i drugih listova.
Prepisujem impresum: odgovorni urednik knjige – Davor Glavaš, strip su preveli Danilo Skomeršić i Miloš Jugović, za grafičku opremu zadužen je bio Branko Bratković.
Uz navedenu, u realizaciju izdanja bili su još uključeni Zlatko Šetić, Oto Venier, Andrej Vivod.
Na kraju knjige navedeno je kako su izdavači “u pripremi ovog izdanja bili suočeni s nizom problema organizacijske naravi koji su zahtjevali kompromisna rješenja”, te su izrazili nadu “da se kvalitet tehničke realizacije neće ocjenjivati suviše oštrim kriterijima”.
Nisam ni tada – prije 45 godina – kada sam kupio ovu knjigu (formata 16 x 23 cm), a još manje danas – kada “Komunistički manifest” u stripu ima bibliofilsku vrijednost.
Zanimljivo je, pa spominjem – ova knjiga stripa (danas bi se ona smatrala “grafičkom novelom”) tiskana je u “Istratisku” u Pazinu, koji je svoje pogone imao 50-ak metara udaljene od kuće mojih roditelja.
Ono što meni danas posebno upada u oči, jest da je na istoj stranici s impresumom same knjige, objavljen i impresum redakcije “Studentskog lista”, među ostalima Nikola Gamilec (odgovorni urednik), Marjan Jurleka (urednik kulture), Ivan Dorogi (grafički i tehnički urednik), Boro Ivandić (urednik ilustracija), Ivan C. Kustić (urednik glazbe) itd.
Pretpostavljam da su svi iz redakcije “Studentskog lista” dali, na ovaj ili onaj način, svoj obol projektu “Komunističkog manifesta” (u stripu).
.
Veljko Krulčić