FENOMEN „UKAZANJA“ – VATIKAN DONIO NOVE NORME

443732791_10225901223941066_5191112114596816435_n

Koraci tvoji, kad se rode iz moje šutnje, sveti, sneni, i
postelji moga bdijenja hode zanemjeli i zaleđeni.
Kako su blagi, uzdržani, o čisto biće, Gospo draga.
Sve što me slutnjom hrani, nose mi tvoja stopala naga...
.
KARDINAL VICTOR MANUEL FERNANDEZ PREDSTAVIO NOVE NORME O „UKAZANJU“
.
“U mnogim slučajevima su se fenomeni „ukazanja“ razvijali dobro i redovitim tijekom. Nekada se fenomenom lako može upravljati, nema problema, ima pozitivnih plodova: tako se dogodilo u većini svetišta. Mnoga svetišta koja posjećuju vjernici izvorno su imala slično iskustvo. Nikada nije bilo deklaracije, ni od biskupa ni od Dikasterija, ni od koga i one su rasle redovitim tijekom bez ikakvih problema kao pučka pobožnost. Ukratko, da bi neka dobra pojava rasla, nije potrebna deklaracija o nadnaravnosti. U slučaju Lurda, Fátime, Guadalupea, ogromni rast nije ovisio o deklaraciji nadnaravnosti”, objasnio je kardinal.
Prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Victor Manuel Fernández je na predstavljanju novih normi za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena u petak 17. svibnja 2024., među ostalim odgovorio i na pitanja novinara o Međugorju, objavio je “L’Osservatore Romano”.
“Da, vidimo Međugorje. Jer, na primjer, nisam čitao dokumente u Dikasteriju, znam neke detalje, ali moramo to početi proučavati da bismo došli do zaključka s ovim novim normama. Imajte na umu da se pojava može smatrati dobrom, nije opasna u samom početku, no može imati problema u kasnijem razvoju. Stoga ponekad deklaracija mora razjasniti ove različite faze: to je razlika koju treba uzeti u obzir. A onda čak i ako pretpostavimo da je postojalo odobrenje, nihil obstat, u isto vrijeme možda će se morati razjasniti da se neki detalji ne uzimaju za ozbiljno. Jer ako se dobro sjećam, vjerujem da je Gospa i ondje dala neke naredbe, određujući vrijeme, mjesto, što biskup mora učiniti itd. To će se morati razjasniti.”
“O Međugorju još nije ništa zaključeno, ali s ovim normama mislimo da ćemo lakše ići prema naprijed i doći do zaključka”, rekao je kardinal Fernández. Također će “u drugim slučajevima koji su u Dikasteriju dugi niz godina, s ovim normama biti lakše doći do razboritog zaključka”, pojasnio je kardinal.
.
Tekst i foto: MARKO RAGUŽ Sarajevo, 24. 05. 2024.