Pjesnik rokrenrola: Deset godina od smrti Duška Trifunovića

1. a. du

Na današnji dan navršava se deset godina kada je preminuo književnik Duško Trifunović, jedan od najznačajnijih predstavnika takozvane estradne, govorne poezije, odnosno sarajevske rok škole.

Između Duška Trifunovića i publike, baš kao u jednoj od njegovih pjesama koju je snimilo Bijelo dugme, uvijek je bila “neka tajna veza”.

Pop i rok muzičari sa prostora bivše Jugoslavije komponovali su muziku na osnovu niza Trifunovićevih pjesama, a smatra se da je komponovano i snimljeno oko 300 njegovih pjesama. Antologijske su, u izvođenju Bijelog dugmeta pjesme “Šta bi dao da si na mom mjestu”, “Pristao sam, biću sve što hoće”, kao i Čolina “Glavo luda”. Niz takođe velikih pjesama napisao je za Indekse, Nedu Ukraden, Jadranku Stojaković, Arsena Dedića i Željka Joksimovića.

Trifunović je autor dvadesetak zbirki poezije, među kojima su “Zlatni kuršum”, “Pobjednički krug”, “Šarena laža”, “Slobodni pad”, “Jetke pripovijetke”, “Tumač tiranije”, “Bukvalno tako”, “Poezija”, “Šok soba”, kao i četiri romana “Gola sječa”, “Kazneni prostor”, “Anđel do anđela”, “Davno i daleko” i više dramskih tekstova. Njegovi najpoznatiji stigovi su “Grešio sam mnogo”, “Samoća”, “Budi jača”…

Nema generacije koja se nije prepoznavala u njegovim pjesmama, pa i deceniju nakon njegovog odlaska, njegove pjesme žive za njega.

Mnogi vjeruju da jedna od najljepših Trifunovićevih pesama “Tajna veza” nosi ljubavnu poruku, a zapravo nije tako. Napisana je kao tekst za muziku jednog filma o Tahiru, čuvaru zatvora. U jednoj sceni Tahira pitaju kako je, a on zlovoljno priča kako zatvorenici odrobijaju pet, deset ili 15 godina i odlaze, a on je osuđen da zbog posla provede nekoliko decenija u zatvoru. Tu njegovu vezu sa zatvorskim životom opkevao je upravo Duško.

Preminuo je u Novom Sadu, gdje je živio teškim izbjegličkim životom i sahranjen je, prema vlastitoj želji, u Sremskim Karlovcima. Sahrana je okupila nezapamćeno mnogo naroda u toj istorijskoj varošici.  (Izvor: CDM)