AGATA KRISTI I SARAJEVSKI FRAGMENTI

MissMarple_S1_FI2_1200-600x338

Foto: Miss Marple – junakinja filmova snimljenih po romanima Agate Kristi
.
SARAJEVO – UBISTVO U HOTELU „PALAS“
.
Ne stišava se medijska prašina koja se podigla zbog gradnje tv repetitora na ivici dječijeg igrališta u sarajevskom naselju Gornji Pofalići.
Sve se glasnije šapuće da iza svega stoji bogati i moćni vlasnik televizije „OBN“.
Ko je taj misteriozni vlasnik i gdje mu je sjedište, niko ne zna.
Sarajevski portali su (prije nešto više od desetak godina) pisali da je neki anonimni amerikanac kupio tv „OBN“ od dotadašnjeg vlasnika (biznismen Ivan Ćale iz Zagreba) za „tričavih“ devet miliona evra. Do danas niko u Sarajevu nije saznao o kom se američkom biznismenu radi i kakva će biti sudbina televizije OBN.
Nije li pomalo smiješno ako ne i luckasto što uporno iščekujemo da nam daju odgovore na pitanja koja nismo niti postavili, jer nemamo hrabrosti da ih postavimo.
Bilo kako bilo priča se „zakotrljala“.
Nakon pomenute kupo-prodaje Ivan Ćale bivši vlasnik televizije postaje opasan svjedok te se na njega u Zagrebu vrši atentat koji je pukim slučajem preživio. Već tada se dalo naslutiti da se nešto „golemo iza brda valja“. Dramaturgija priče neodoljivo podsjeća na književne fantazije koje provejavaju kroz uzbudljive romane slavne Agate Kristi.
Jedva da se malo stišalo, kad odjeknuše novi pucnji, ovoga puta tamo negdje u daljini iz pravca Bosne. Baš tih dana, u vrijeme kupo-prodaje TV „OBN“ (slučajnost, ili…?) desilo se jedno nerazjašnjeno ubistvo u hotelu „Palas“ (sarajevsko naselje Pofalići) koji je udaljen od zgrade „OBN“ jedva par stotina metara. Vijest da je navodno ubijen neki turista iz republike Hrvatske je brzo prostrujala portalima.. Svašta se dešavalo u ratu i poratnim godinama ali ubiti turistu u hotelskoj sobi to je i za Sarajevo previše. Brojni istražitelji su se sjurili prema hotelu i začuđujuće brzo „ustanovili“ da se radilo o samoubistvu. Zamislite, iz susjedne države nam doputovao turista u glavni grad sa jednim jedinim razlogom – da sam sebi okonča život u hotelskoj sobi.
Nije li i vama jedan ovakav scenario isuviše naivan?
Ipak će prije biti da su istražitelji kao u slučaju Jozo Leutar od nekog „odozgo“ dobili tajni signal da se ubistvo „zataška“.
A gdje je u to vrijeme bio misteriozni i samozatajni vlasnik tv OBN?
Kao što rekoh, ostalo je nepoznato o kom se američkom biznismenu radi i kakva će biti sudbina televizije OBN.
Zamršeni slučajevi: atentati, ubistva po hotelskim sobama, situacija polako izmiče kontroli. Sve nekako podsjeća na neponovljivu i nenadmašnu Agatu Kristi. Dramatične i uzbudljive priče iz njezinih knjiga se polako prelijevaju u sarajevsku svakodnevnicu i tamo počinju živjeti svojim novim životom.
Možda uistinu ne bi loše bilo angažirati slavnu miss Marple simpatičnu „inspektoricu“ iz brojnih filmova snimljenih po knjigama Agate Kristi.
.
PLOVIDBA SAVOM, DRAVOM I DUNAVOM
.
Još nešto, jako je zanimljivo a može biti od pomoći u slaganju kompletnog mozaika predhodne priče. Sarajevski Valter mi je pričao o jednoj zaista čudnovatoj neugodnosti koju je doživio u Vukovaru, a također ima veze sa tajnom mrežom koja OBN televiziju koristi kao paravan za raznorazne tajne rabote. U pauzi jednog ribolovnog putovanja po regiji moj otac je prenoćio u vukovarskom hotelu „Lav“. Doputovao je kasno, te je nakon iznajmljivanja hotelske sobe odmah otišao na spavanje s namjerom da narednog dana nastavi putovanje. Sutradan rano ujutro prilikom plaćanja hotelskog računa su mu na recepciji sakrili osobnu kartu (koja je tokom noći ostala na recepciji) i nisu htjeli da je vrate dok nije platio duplu cijenu jednokrevetne sobe. Opeljušili su ga na pravdi Boga za preko 80 evra, ali su se na koncu ipak smilovali i vratili mu osobnu kartu. Vjerujte mi, živa je to istina. Uzgred da pomenem, Hrvatska u to vrijeme nije bila članica EU.
Zašto je ovo bilo toliko zanimljivo?
Evo zašto:
Nedugo nakon povratka sa putovanja otac je sasvim slučajno (zbog neke sasvim obične sitne informacije) svratio u zgradu televizije OBN (živimo u istom naselju) i tamo, nećete vjerovati, onaj isti momak koji je radio na recepciji u vukovarskom hotelu „Lav“, sada je odjednom i on u Sarajevu i radi kao recepcioner u zgradi tv OBN.
Ludnica, da čovjeku pamet stane. Ovo bi i za maštovitu Agatu Kristi bilo previše.
Čuda su moguća, dragi moji i ona se dešavaju ponekad. Ne treba smetnuti s uma da su male privatne televizije ponekad paravan za velike mafijaške rabote.
Evo jednog primjera:
Prije dvadesetak godina regionalni mediji objavljuju vijest da je vlasnik privatne televizije „Jesenjin“ iz Novog Sada uhvaćen u Istri sa pola tone kokaina. Pisalo se o tome „na dugo i široko“, može se lako provjeriti. Ne optužujem nikoga, samo želim reći da postoji neki golem razlog zbog kojeg je „prekooceanski“ vlasnik tv OBN ostao tako dugo anoniman i „nevidljiv“. Ne mora čovjek biti Eliot Nes pa da zaključi da se radi o lukavom i ekstremno opasnom tipu koji iza sebe vješto „briše“ tragove. Kao što vidite cijelu priču povezuje „neka tajna veza, za sve ljude zakon krut“, kao u onoj pjesmi Bijelog dugmeta, a to je primjetno kod brojnih nerazjašnjenih ubistava po Sarajevu od Joze Leutara, pa dalje.
Na koncu nije zgoreg još jednom podsjetiti da se nakon kupoprodaje televizije OBN bivši vlasnik Ivan Ćale (kao neugodan i potencijalno opasan svjedok) odmah našao na „listi za odstrel“, te je na njega je u Zagrebu izvršen atentat koji je on na svu sreću preživio.
Šta mislite ko je bio nalogodavac ovog atentata?
.
MARKO RAGUŽ Sarajevo, 07. 06. 2024.