Zona laži

389784_582842471743978_1782382868_n

Piše: Kruno Čudina

”I najvažnije, pusti ih da vjeruju u sebe. Neka budu bespomoćni poput djece, jer slabost je velika stvar, a snaga je ništa. Kada se čovjek tek rodi, on je slab i gibak. Kada umre, on je tvrd i neosjetljiv.”

”Čvrstoća i snaga su suputnici smrti. Gipkost i slabost su izraz svježine postojanja. ”, A. Tarkovsky, ”Stalker”.

Nisam gulio krumpir, ne toga jutra. Dobro, ogulio sam jedan. Moram nešto jesti. A i uvijek, kao što sam već napomenuo, svakoga dana gulim krumpir, pa nije bilo poželjno iznevjeriti taj uvjet. Uvjet za promišljanje, prehranjivanje i kasnije, ponekad i kombinirano s guljenjem krumpira, pisanje. Noć prije sam ne znam više koji put gledao film iz kojeg su na ovaj nepostojeći papir izvučeni citati. Na svoju nesagledivu žalost – pratio sam i neke ”vijesti” tih dana, što će reći laži, fabrikacije i prešućivanja istina i činjenica od strane većine hrvatskih medija, i doživio razne ogavne senzacije očitih laži, jednako kao i stupidnih izjava glumaca/plaćenika u tim izvještajima koje nazivam 1001 laž. Nebitno. Toga dana, bio je rujan, 26.09.2012, zapisao sam na papir pored krumpira, i novinskih toaletnih papira, datum, kao i uvijek. Ovih dana, a i odavno ne pratim više te manipulatore i lažove, ali krumpire itekako i sve više gulim. Nakon datuma, na ovom nepostojećem papiru napisao sam sljedeći tekst:

419663_515743785115626_39540551_n

Mjesto našeg življenja je jedna velika, gotovo nesaglediva zona laži. Ne nalazimo joj početak, ne naziremo joj kraj. Zato što je zona kreirana ciklično, a predstavljena nam je ravnocrtno. To je ravna crta, poput ravne željezničke pruge koja ide u beskraj. Dapače, sve što znamo i sve čega se sjećamo, pa i sve u što smo uvjereni iskreirano je u zoni laži. Fabricirano je, svaka istina, svaka činjenica, sve je, u točno određenoj mjeri, ništa doli laž. Laž koja nam se u beskraj predstavlja poput istine, laž za koju vjerujemo da je istina. Jer su uklonili svaku istinu pred nama. Oni, da, banda grabežljvih, ludih, pravo(si)uvjerenih suputnika smrti. Zona laži je naša neuništiva istina.

Ovo je svijet koji počiva još jedino na lažima. Ovo su društva koja potiču laganje, skrivanje svake istine na štetu onog drugog čovjeka. Ovo je mjesto na kojem nalogodavci naših života očekuju od nas sposobnost i spremnost laganja pod svaku cijenu. I nije to ono laganje koje bi ikoga poštedilo od ičega, kojemu bismo možda i mogli naći nehotično ili hotimično opravdanje radi nekog daljeg, tada plemenitijeg cilja, ovo je vještina i prakticiranje laži usmjereno jedino da se našteti drugom ljudskom biću. Na ove ili one načine, a zapravo samo kako bi se ova tisućljetna nepravda, ovaj genocid čovječanstva nad samim sobom uspješno nastavio. U toj zoni profitiraju jedino ovi takonazvani nalogodavci, širitelji laži, podanici laži, ljubitelji laži, iskorištavači laži, pretvarači koji su sada već odavno zašli u zonu ludila. Njihova laž je odavno banalna, time očita, time posve nezaustavljiva. A njihov glavni profit je vlastito im ostajanje u ludilu. Za to nema lijeka, ali oni se preventivno zabavljaju scenarijima otpora koji bi mogli povesti… (Nad)moć, rat, agresija na djecu, civile, druge narode, prijetnje, štednje, genocid, okupirani teritoriji koji su sada legalne države, svi preživjeli kitovi u Tihom oceanu, nekadašnje države koje su sada crpilišta nafte i plina za dobre, stare momke i cure kolonijaliste… Nikad nije niti će ikad na ovom svijetu postojati ijedna kolonija! … To je laž! Laž! I dok se Cion-Križari novog kova spremaju na totalni vojni udar na…

(prekid radi trenutnog nedostaka određenih laži; znači – prekid radi održavanja)

530176_526691180707207_2028781846_n

Premijer Milanović je rekao da je Njemačka uzor Hrvatskoj, način na koji nameće diljem Europe mjere štednje… A i danas, jučer?, kada već: ”Imate snažnu podršku Hrvatske”, pri UN-u reče, en Nueva York. Ako je lagao nekoliko puta u zadnjih nekoliko dana, onda će biti moj miljenik. Favorit. Samo zato što je dobro lagao. I ulagivao se, pretvarao, to je na cijeni, takav se odvjetnik traži, koji će nas osloboditi vještinom laganja, jedino nas laž može osloboditi u zoni laži. Bojim se da nije dorastao toj vještini, ne mogu mu vjerovati, zato se bojim. Jer… Možda laže da laže samo da bi nas oslobodio od kolonijalista koji odavno kontroliraju ovu malenu kolonija zvanu Croatia. Samo da ne govori, a još gore misli pa je izgovorio mišljenu istinu, jer ta je istina onda gora od laži, ona je jedna strašna laž, neistina, strahota, onda će i nas napasti, vojno, iako smo im lažni, pazite lažni!, saveznici. Onda smo gotovi. Pravi saveznici, ti kreatori zone laži, napravit će od kontinentalnog dijela Hrvatske Gazu, a od jadranskog Zapadnu obalu, u ovom slučaju južnu, no sve je tu jasno.
U Udbini je prije … dana, nedavno, održana vojna vježba nekodnog naziva ”Jackal stone ’12”, gdje je 11 neznanih zemalja (možda je to i laž, da su neznane) na čelu sa američkom i hrvatskom vojskom vježbalo, u pokaznom smislu ratovanje, a razlog je povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana, i trebanje održanja ofenzivnosti… ”pomoć civilnom društvu i lokalnoj zajednici je to”, rekao je predsjednik Josipović, a američka vojska je bila oduševljena suradnjom s hrvatskom vojskom, a lokalna zajednica je vjerojatno bila  najoduševljenija što se puca, trči, trenira američki način ubijanja nevinih civila na njezinom lokalnom teritoriju, iako ih nitko i nije ništa previše pitao, no uvijek se mogu zakleti kako su ih pitali, netko od nadležnih lokalnih to može potvrditi… Glavno da su Amerikanci oduševljeni. Skupljaju meso po kolonijama za agresije koje će uskoro izvršiti na suverene države. Mi smo dobro, nije padala kiša, potvrdio je jedan od svjedoka. Obama je za ručak pojeo malo purice, a njegova žena… Hillary Clinton nema s kime ručati, lagale su jedne novine iz Nueva Yorka u istim trenucima, jer je Hillary snimljena na ručku s glumcem u usponu, ali fotografija je strelovito povučena iz medija, tako da je to sve jedna velika laž.

Garry Winogrand (1928-1984)

Svi vole Rome. Taj izraz, termin, Rom. Cigane ne vole čak niti u hrvatskoj ‘Mandžuriji’, gore na sjeveru, v Međimurju. Jadnoj romskoj djeci nisu dali da uđu, idu u školu? Tko im nije dao to, tko, hrvatski Cigani? Tko je tko? Neimenovani lokalni izvor naveo je kako niti jedno dijete nije ozlijeđeno tijekom tog… nesporazuma? Samo psihički. Lokalni nezavisni list je napisao kako su se mještani, koji svi odreda nisu bili ni Romi ni Cigani odnosili prema toj romskoj djeci kao Izraelci prema crnim Židovima 1980., kada ih je oko 8000 primljeno u Izrael, i kada je i crnoj židovskoj djeci zabranjeno da ulaze u škole, iako su svi tamo skupa bili Židovi, pa autoru članka nije bilo jasno u čemu je bio problem tamo i tada, a kamoli u čemu je problem u Međimurju, zašto ne puštaju romsku djecu u školu… Tek je jedan starčić rekao da su oni Romi, ljudi, dobri, ali da ih ne žele u školi sa svojom djecom, možda je lagao, makar o jednoj od izrečenih stvari. Stvar se nije niti dogodila, baš kao niti u Škabrnji. Što bi se tek događalo, zapitao se voditelj radija, da su nahrupili mali Mandžurci, prvi dan u školu, u školu, pjevajući na kineskom… No niti to se nije dogodilo.

Gospodin Karamarko nije rekao da će, neće izbaciti Jadranku Kosor iz stranke, a gospođa Kosor nije rekla da je ogorčena, nije rekla niti da broš vratiti neće. Baš kao što gospodin Sanader nije rekao da neće nastupiti u emisiji ”Nedjeljom u dva”… Možda je rekao da hoće. U međuvremenu, obdukcija je potvrdila da je uginuli zaštićeni dupin pronađen u moru kraj Poreča bio propucan. To je točno. To je istina. Zapravo, kada malo bolje pogledamo, sve je možebitno istina. Točnije:
Sve je istina u zoni laži. Čvrsto, snažno i neosjetljivo na išta. Suputnica..

(prekid radi održa(va)nja laži)

Cactus Bikini (unknown designer) 1930s