Detalji na kvadrat – Izložba fotografija Julia Frangena

IMG_9486

Piše: Marijan Grakalić

Smještajući one detalje kraj kojih se inače prolazi a da se niti ne primjećuju u kvadrate svojih fotografija Julio Frangen postiže dvostruku, a moguće čak i više od toga zanimljivu slikovnu priču. Prvo nas njome upućuje na naše vlastito sljepilo i užurbanost, a s druge strane naglašavanjem čistoće kolorita samo fotografiju dovodi na onu tanku među gdje se ona koleba da ponegdje prijeđe u drugi medij i postane grafikom. Da je na taj način moguće promatrati gotovo sve pokazuje i fotografija omotnice kataloga gdje je kao detalj uhvaćen i odraz samog autora, pa se time potvrđuje ona stara pred-artistička zakonitost da slično privlači slično i da zato upućenost na detalje započinje ustvari u onom detalju koji je neodvojiv od vlastitog oka.

DSC_1679

Nacrtane trepavice oko očiju modne lutke, stakleni pogled plišana medvjedića, crvena šestinska šara noćne lampe, izmještena svjetlost odbljeska srebrna pehara, dominantno plavetnilo starih vrata s tamnom ručkom ili ribe čija se tamna tijela naziru u vodi ispod komada hrđava lanca tek su neki od fenomena koji nas uvode u priču iza koje postoje i kvadrati koji se odmah neuočavaju. Zakonitost koja veže odnos oka i kvadrata postoji i unutar svake ove fotografije, pa zato one i unatoč tome što mame čarolijom neprirodnih boja, posjeduju onaj pravilni i pogođeni kadar bitan za zanimljivu kompoziciju slike.

DSC_3395

Onaj posljednji i najvažniji detalj koji objedinjuje oko i slučajnost te boju i pogled jest prolaznost koja se ističe kao nutarnje svojstvo baš svake od ovih fotografija. Ona je ovdje spona koja nas vodi k svim onim prošlim danima, podjednako k surovosti zime ili žezi ljeta, ka izgubljenim i zaboravljenim trenucima u kojima i tako, kvadrati naših detalja ostaju ili bi ostali da nisu primijećeni od umjetnika i fotografijom vraćeni natrag, u onaj kvadrat svijesti otvoren doživljaju i mislima.

(Izložba će se otvoriti 26. ovog mjeseca u Caffe baru LP u ulici Franje Račkoga 11 u 19. sati)

IMG_7474