SAPUNICAMA PROTIV ALKOHOLA

1. a. sapunice

Piše: Šimun Cimerman

Nuklearni fizičar Linić uvodi novi porez i to – na štednju! Koja je poruka? Vi koji radite i koji ste nešto zaradili i nakon što ste platili sve prinose, doprinose, prireze, zareze, poreze na dodanu vrijednost, porez na dobit, osigurali umirovljenike i bolesnike, i ono čiste love koje je ostalo, a nakon što vam je država uzela, od prilike, skoro 100% poreza da bi na kraju imali tu gotovinu, i ako tu gotovinu odlučite staviti u banku, uzet ćemo vam još 12%. I za tu lovu će financirati one koji nisu radili ili ne rade uglavnom ništa u parazitskoj Državnoj upravi, čija je pretilost, parazitnost i neučinkovitost i dovela do toga da je Država sama sebi svrha i da se mora dodatno zaduživati kako bi prehranila tog retardiranog golemog predatora od Državne uprave kojeg je polako, ali sigurno, hranila i debljala svaka dosadašnja vlast.

Stoga, koja je razlika između SDP-a i HDZ-a? SDP nam stalno tupi “da nisu kao HDZ”, “da su pošteni” (ali nisu nikada spomenuli da su pametniji) pa su tu sekvencu toliko puta ponovili, da smo čak pokušali vjerovati da je to istina, pa razmišljamo “bolje i ovi ponovo, nego lopovski HDZ”. No, tu je zamka. U HDZ-u je prevara puno jednostavnija, jer je na – osobnom nivou, pa tako i pojedinci osobno krivično odgovaraju. No, SDP je puno opasniji: tu ne kradu pojedinci, tu krade sistem, i to legalno i zakonski. A sistem ne možeš dovesti na osuđeničku klupu. Linić, Milanović i kompanija neće krivično odgovarati, iako će, na kraju priče, napraviti veću štetu nego HDZ. Odgovarat će samo politički, a to znači, eventualan gubitak izbora. I nikom ništa.

Sukladno onome što su do sada pokazali i sukladno onome u kojem se sve to smjeru dalje kreće, sasvim je svejedno tko će na sljedećim izborima pobijediti umjesto njih: HDZ, Stranka umirovljenika ili Društvo ljubitelja koker španijela. Jednostavno, svi nabrojani veću štetu ne mogu napraviti, jer se za to zaista trebate dobro potruditi.

Sad mi se čak i ona zadnja hadezeovska garnitura Jadranke Kosor, spram Milanovićevim kukuriku puranima čini kao skup atomskih fizičara. Ako ništa drugo, barem mi je bilo zanimljivo gledati romantičnu alpsku sapunicu između Jadranke i Boruta Pahora, sa kojim sam se mogao bolje poistovjetiti nego sa nekim turskim lepotanom, bio to Onur ili Sulejman. Jedna od rijetkih dobrih osobina u Hrvati jest da imaju sposobnost da tugu mogu utopiti u TV sapunicama, umjesto u alkoholu. Ok, to je jedna dobra osobina. Može se netko sjetiti još jedne?