Snježana Banović: Za oproštaj od Bore Todorovića

1. a. bt

Piše: Snježana Banović

Posljednji pozdrav glumačkom geniju koji je i u zagrebačkom HNK ostvario krajem 50-ih neke bravure za pamćenje, između ostalih i nezaboravnu ulogu Happyja u Millerovom komadu ”Smrt trgovačkog putnika”.

BORA TODOROVIĆ U ZAGREBU 1957 – 1960

Nakon što je dio glumačkog ansambla i drugih umjetnika na čelu s Brankom Gavellom napustio HNK i u Frankopanskoj 1953. oformio trupu novoga Dramskog kazališta, intendant HNK Nando Roje i direktor Drame Mirko Perković zovu u Zagreb teško pojačanje iz Beograda – Bojana i Miru Stupicu koji će označiti nekoliko sljedećih dramskih sezona zagrebačkog kazališta (Bojan je režirao i bio scenograf predstava Glorija, Posjet stare dame, Kavkaski krug kredom, Ribarske svađe, Pobuna na brodu «Caine», Optimistička tragedija, Jesenji vrt, Colombe, u svima je Mira igrala glavne uloge). Za njima uskoro dolazi i Mirin brat Bora Todorović koji od 1957. do 1960. nastupa u Drami HNK u više rola kao «jeune premier».

Bio je Frederick u Jesenjem vrtu L. Hellman (1957., režija i scenografija B. Stupica, u glavnoj ulozi nastupila je Bela Krleža), Oficir povratnik Optimističkoj tragediji V. Višnjevskoga (1957., režija i scenografija Bojan Stupica, a Mira igra ulogu Komesara (!), Mali čovjek u Neobičnoj romansi Tennesseea Williamsa (1958. u režiji Davora Šošića, predstava je igrala na Komornoj pozornici, a ulogu Staroga čovjeka igrao je – mladi Vanja Drach). Zatim je Vicarro u dramoletu Baby Doll (27 Wagons Full of Cotton) istoga autora i redatelja (1958., Komorna pozornica HNK) pa Lukica u dramoletu Pere Budaka Na trnu i kamenu (1958., premijera u Sisku na tada Stalnoj sceni HNK, režija Ljudevit Galic). Iste godine u Nušićevu Sumnjivom licu igra Đoku (na slici drugi s lijeva, s Ivkom Dabetić (r. Kalman Mesarić), zatim Jeffa u Lucy Crown I. Shawa (1959., režija Davor Šošić, scenograf Bojan Stupica, u toj predstavi igra uz Kutijara, Dragmanovu, Miru Župan…).

Posljednja uloga u HNK bila je u Millerovoj Smrti trgovačkog putnika (1960.) u režiji Tita Strozzija, gdje je bio Happy, a partneri su mu bili Božena Kraljeva, Emil Kutijaro, Relja Bašić…