Hrvatska i misterij plina

1-a-plin

Piše: Ivan Lovrinović

Ovakva je računica oko plina; INA proizvodi jedan kilovat sat plina za 6 lipa, a onaj koji uvozimo košta 22,5 lipa. E sada, MOL se ugovorom i pritiskom iz EU “izborio” da taj naš skoro 4 puta jeftiniji plin može izvoziti a mi moramo daleko skuplji uvoziti. Znači, Mađari mogu dobiti naš plin po 6 lipa a mi uvoziti po 22,5 lipa.

Naprosto ludilo. Mi sada podmirujemo proizvodnjom oko 55% vlastitih potreba. Umjesto da se domaća proizvodnja dizala na 80%, što je realno, nama se kroz tzv. liberalizaciju nameće nužnost uvoza nekoliko puta skupljeg plina.

Kako to Vlada komunicira prema građanima? Danima se stvara atmosfera velike brige za građane, premijer daje zadaće da se sve ispita i zaštite građani itd. Unaprijed znaju da će plin značajno poskupjeti, ali važno je ostaviti dojam brige i borbe za građane. Tome se dodaju izjave o snažnom rastu BDP-a kako bi se ulilo malo optimizma. Sada je vrijeme da se sjetite tko je što govorio pred parlamentarne izbore.

I to je to. Sve je jasno – cijene idu gore, a mi ćemo to platiti.
Ne treba nam lažni optimizam, lažna briga i Hollywood. Trebaju nam istina i radikalni potezi u interesu hrvatskog gospodarstva i naroda. Zato sam u Saboru glasovao protiv liberalizacije tržišta plina.

Eh da, samo da još kažem da je plinovito stanje eksplozivno!