Šetka četka – Prosvjedni performans udruge DADANTI

Prosvjedni performans udruge DADANTI

Samovoljnom odlukom Snježane Šetke koja je protivno pravilima struke i estetici dobrog ukusa postala predsjednica Vijeća za knjigu i nakladništvo (mogli su i mog poštara imenovati) Grad Split je odbio sufinanciranje svih projekata udruge DADAnti u 2018. (uključujući i copy-paste projekte godišnjeg programa koji su uvijek prolazili i uredno pravdani). Uskraćen nam je i uvid u mišljenje Vijeća, na žalbu je dijelno i površno odgovoreno. Stoga djelovanje u Splitu tijekom 2018. i početkom 2019. posvećujemo osvetama, prozivkama, prijavljivanjima…

Naslov performansa: Šetka četka
Autor: Franko Bušić
Izvođači: 5 članova/članica udruge DADAnti

Opis:5 članova/članica udruge DADAntišetka po Dioklecijanovim podrumima. U rukama nose četke za wc školjku. Svi imaju plave majice na kojima je s prednje strane grb Grada Splita a na leđima piše OPERITE/ŠTO STE/ZASRALI (sponzor majica: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske). DADAnti dolaze do centralnog dijela podruma te uz kokodakanje i kreveljenje oponašaju navođeno vijećanje pod Šetkinom dirigentskom palicom (to traje nekoliko minuta, jer valja tobože uistinu glasovati o projektima). Na kraju DADAnti skidaju majice i odlažu ih na predviđeno mjesto, kreiraju od njih instalaciju (nekim majicama se vidi grb Grada, nekim natpis, a preko svega 5 četki za wc školjku). Kraj.
Artist statement (poruka gradskom čelništvu): OPERITE ŠTO STE ZASRALI! Počistite smeće koje ste napravili. Vratite transparentnost u financiranje javnih potreba u kulturi Splita. Split je grad, Grad nije Split.