NAJBOLJI STRIP VESTERNI PO JULESU RADILOVIĆU!

172319317_556868132369588_7021030028857218713_n

Piše: Veljko Krulčić

Kolega Tihomir Mraović je uspio „sakupiti“ 34 liste najboljih (i najznačajnijih) vestern stripova “all time” među „eminentnim“ poznavateljima devete umjetnosti, na relaciji Zagreb-Beograd-Sarajevo-Makarska-Pančevo-Amsterdam-London…
Za poglavlje svoje ambiciozne knjige POČELO JE U ZAGREBU (Povijest europskog vestern stripa).
Kako mi je sam Mraović otkrio, troje anketiranih nisu svoje liste poslali putem maila, nego su ih napisali na papiru i izdiktirali mu ih putem telefona.
Nista neobično, jer se radi o jednoj dami (Mariji Kušen) i dvoje gospodi (jedan od njih je Želimir Kosović) „u najboljim godinama“, a koji se ne služe kompjuterom, odnosno laptopom i ne koriste se u komunikaciji mailom.
Drugi od gospode je – Julio Jules Radilović, inače najstariji učesnik ankete. Klasik našeg stripa je u 93 godini života.
Radilovićeva lista najboljih vesterna izgleda ovako:
1. PORUČNIK BLUEBERRY – Jean Giraud
2. JERRY SPRING – Joseph Gillain – Jije
3. GUN LAW (MATT DILLON) – Harry Bishop
4. CISKO KID – Jose Luis Salinas
5. SUNDAY – Victor de la Fuente
6. RINGO / KENDALL / VIVA ZAPATA / LARRIGAN – A. del Castillo
Ova lista podsjetila me kako smo tijekom brojnih kava popijenih s g. Radilovićem i njegovom suprugom Zdenkom, u njihovom stanu u Petrinjskoj 85, međusobno x-puta podijelili oduševljenost s „Blueberryjem“.
Za Julesa i za mene Blueberry je definitivno bio junak „veći od života“.
U siječnju 1984. drugi put sam otišao na festival stripa u Angouleme.
Jedan od centralnih događaja bila je promocija novog „Blueberryja“ – album „La Derniere Carte“ (Posljednja karta), koji se koji mjesec ranije pojavio u knjižarama, a u kojem su scenarist Charlier i Gir nastavili sagu o nestalom konfederacijskom zlatu, odnosno zavjeri protiv predsjednika Granta – jedna od najkompleksnijih strip-priča svih vremena.
„Definitivno, naj-priča mojih formativnih godina!“
Bilo mi je zadovoljstvo da po povratku iz Angoulemea u Zagreb album „Posljednja karta“ kao svoj poklon odnesem supružnicima Radilović…
Na fotografiji: Jules Radilović s Pavlom Lugarićem iz Redakcije
Romana i stripova (VPA), nastala 1984. godine. Iz foto-zbirke Krulčić.