GODIŠNJICA ODLUKE O MAUROVIĆEVOJ ULICI U ZADRU

176145271_560155562040845_7306607266784027937_n

Piše: Veljko Krulčić

Nije bilo prošlo niti dva mjeseca otkad je (27. veljače 1992.) Skupština grada Zagreba jednu od ulica u Sesvetama nazvala Ulicom Andrije Maurovića, a Maurović je dobio i ulicu u – Zadru!?
Naime, na sjednici Skupštine općine Zadar pod presjedanjem dr Živka Kolege održane 22. travnja (ratne) 1992. donesena je odluka da se u zadarskom predjelu Smiljevac – Crvene kuće dotadašnja ulica Parčićki prilaz preimenuje u Ulicu Andrije Maurovića.
Ta vijest je objavljena u „Službenom vjesniku“ i nakon osam dana je stupila na snagu.
Otkuda, odnosno kako je došlo da Andrija Maurović dobije svoju ulicu u Zadru nismo još uspjeli otkriti, jer se dokumentacija o tome nalazi u zadarskom arhivu.
Koliko je nama poznato Maurović baš i nije imao neke veze s Zadrom, ako izuzmemo da je nacrtao povijesni strip „Opsada“ čija je radnja vezana za taj grad, a kojeg je ranih pedesetih objavljivao u nastavcima u „Horizontu“.
Nakladnik „Privlačica“ (urednik Martin Grgurovac) je 1991. godine objavio taj strip u „albumu“ i to pod nazivom „Opsada Zadra“, pa nije nemoguće da je netko samo na temelju tog i takvog naslova potaknuo inicijativu da se Mauroviću dodjeli ulica u Zadru.
„Opsada“ (na fotki naslovnica albuma) je sjajno nacrtani strip, nema što?!
Scenarist „Opsade“ je Krešo Novosel, koji je i priredio album i za njega napisao predgovor.
Kako smo saznali od gdje Ivane Dadić, povjerenice za informiranje grada Zadra, Ulica Andrije Maurovića se nalazi na rubnom dijelu grada i isključivo je rezidencijalna, sastoji se od privatnih kuća.