Stefan Scholl: Putinov Očenaš

317418765_202573168902491_51797979663144962

‘Ukrajinci su odlučili da poubijaju sve. Ukrajinci ubijaju svaki dan, vidio sam krv djece’, Konstantin Kuzmanov na rukavu maskirnog kaputa nosi veliki znak ‘Z’, oznaku ‘Specijalne ratne operacije’ Vladimira Putina protiv Ukrajine. Kuzminove ruke drhte od uzbuđenja. Ukrajinci su ubili 15.000 mirnih građana, priča čovjek o ratu u Donbasu, po riječima voditelja prethodno rudar a sada zapovjednik bataljona – prema podatcima UN-a tamo je izgubilo život ukupno 3.500 civila, žena i muškaraca. Ali na stadionu takve netočnosti nikog ne brinu. Ljudi iz dobro popunjenih redova tribina mašu svojim ruskim trobojnicama koje su već dan prije stavljene na svako ovalno sjedalo. ‘Naša stvar je pravedna’, uzvikuju Kuzmin i drugi govornici u uniformama. ‘Pobjeda će biti naša!’

U srijedu navečer Vladimir Putin je na najvećem moskovskom stadionu upriličio koncert za mase u trajanju od preko dva sata. Dan nakon svog govora o stanju nacije u predvečerje ‘Dana otadžbinskih branitelja’ i dva dana pred 24. veljače kad je pred godinu dana započeo pohod na Ukrajinu, predsjednik države još je jednom lično pozvao na jedinstvo naroda.

‘Branitelji otadžbine, to zvuči kao Očenaš, istovremeno znači nešto silno i vrlo blisko“, objavio je šef države u kratkom nastupu. Sad je cijeli narod branitelj domovine. ‘Ako smo zajedno’, uzviknuo je predsjednik, ‘nema nikoga tko se s nama može nositi!’.

Osim Putina nastupili su samo vojnici s parolama o jedinstvu i pobjedi, bilo je video clipova u herojskim pripadnicima saniteta, koji su ‘stotinama’ vojnika spasili život. Zatim su pjevala djeca u uniformama ‘Mlade armije’, jedan padobranski oficir repao je zajedno s muškim zborom oružanih snaga narodnu pjesmu Kačuša, jedan oficir s kodnim imenom ‘Anđeo’, koji je navodno iz podruma u Mariupolju spasio 367 djece, podvukao je ‘Mi smo zajedno, mi pobjeđujemo.’

Rock grupa Sveroboj /Gospina trava/ pjevala je o plaču djece tokom strijeljanja u Donbasu. Bio je to mističan koncert, pretežno vrlo jednostavni akordi i tekstovi pretvarali su se u direktne citate državne propagand: ‘Rusiju braniti vlastitim prsima’, zatražila je stara zvijezda Oleg Gasmanov u 30 godina starom vojnom šlageru ‘Oficiri’.Gasmanov je danas, prema institutu za istraživanje javnog mnijenja WZIOM, najpopularniji pjevač Rusije. Za kojim slijedi Shaman alias Jaroslav Dronov.“Ustajemo tako dugo koliko su Bog i istina uz nas“, pjevao je Shaman, koji slovi kao shooting star masovne kulture Z. Prema Komsomolskajoj Pravdi ovaj Sibirac se uspeo na mjesto najbolje plaćenog pjevača u Rusiji, po koncertu zaradi prosječno, preračunatih 41.000 eura. Pri tome kao i većina interpretatora na stadionu Lušinski slijedi uspješan koncept Gasmanova koji često nastupa u Donbasu, pred vojnicima na frontu i ranjenicima: ‘Jačati borbeni moral, i to je neka vrsta specijalne operacije. Neki put je glazba bučnija od topova’, rekao je Gasmanov u jednom interviewu.

Prema RIA-Novostima na koncertu se očekivalo 200.000 posjetilaca, pri zaključivanju redakcije još nije bilo jasno koliko ih je stvarno došlo. Ali čuli su kako je jedan vojnik s tribine viknuo: ‘Zemlja koja nije zalivena krvlju nije zemlja domovine!’ Mirovni koncert ova priredba na stadionu Lušinski u svakom slučaju nije bila.“ Frankfurter Rundschau, 22.2.2020., na internetskom izdanju od 20 sati i 11 minuta.

Preveo Nenad Popović