Pomozi da pomognemo

gazinski glasnik

Misija

Željela sam poslati pomoć za djecu Gaze. Trebam li reći argumente – zašto i zašto?

U masi nečinjenja, jer svi čekaju nešto, a kolektiv ne umije razmišljati i smisliti (kolektiv je, naime, uvijek “vođen”-prve lekcije iz sociologije), kao individue uvijek možemo učiniti nešto i pozvati i druge. Shvatila sam da od moje 2-3 sitne donacije neće biti neke koristi…

A onda sam naišla na  pjesme Šabana Šarenkapića o djeci iz Gaze, o Gazi…i napisala mu prijedlog: da mi to lijepo objavimo i prihod pošaljemo kao humanitarnu pomoć. Odmah pozitivan odgovor, slanje pjesama, kompletiranje knjige…Nakon mjesec dana javlja pjsenik da je isti takav prijedlog dobio iz Beograda- što ćemo sad? Ništa, nastavit ćemo i pozvati i druge (poziv je i dalje otvoren, naravmo – projekt se zove Uzvrati pisanjem), te su sada združeni izdavači: Spoken Word RS Beograd, BUKS Novi Pazar, ShuraPublikacije Opatija, Planjax Tešanj, Lijepa riječ Tuzla, Sanje Ljubljana u impressumu knjige koja je objavljena pod naslovom GAZINSKI GLASNIK. Knjiga s misijom dobra.

Prihvatili smo zajednički kodeks, pravila kojima smo se odrekli svakog prihoda od ove knjige, a to će možda nekim kupcima-onima kojima je pomoć bitna, biti motivacija plus za narudžbu.

Dakle, na kontakte bilo kojeg od ovih izdavača može se naručivati već sada, a u knjižarama knjigu potražite od narednog tjedna.

Evo jedne od pjesama iz zbirke:

MOLITVA ZA MIR

Ne viđenog vidimo te:
Ranjenog
Rukom tvojih sinova
Iz grešaka
Kraljevstvo je tvoje
I ničega
Osim tebe nema -
Pomozi nam
Da ti pomognemo -

Svi smo mi tvoja djeca
(2023)

O piscu: Pisac, pjesnik i prozaist Šaban Šarenkapić rođen je 1956. godine u Novom Pazaru. Studirao je političke nauke i jugoslovensku književnost. Osnivač je “Kulturnog centra DamaD”, pokretač književnog časopisa Mak i magazina Has. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine. živi u Novom Pazaru i Sarajevu.

Priredila: Šura Dumanić