POVODOM LJUBLJANSKE PROMOCIJE KNJIGE “MAUROVIĆ: OD MULA DO MULA”

425413953_1288818475841213_3205970513865773809_n

Ponedjeljak 26. 2. u 17.00 h u atriju ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana

Prekosutra (ponedjeljak, 26. veljače), nakon što smo u proteklih desetak mjeseci knjigu “Maurović: od Mula do Mula” predstavili publici i javnosti u Kotoru, Beogradu (dvaput), Novom Sadu i Zagrebu, slijedi i njezina promocija u Ljubljani.
Maurović ima i-te-kakvu poveznicu sa Slovenijom.
Otac, Josip Maurović, je iz Slovenije.
Kada je u listopadu 1923. upisivao Kraljevsku akademiju za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu kao “zavičajnost” Maurović je naveo ni više, ni manje nego Kočevje, u kojem je tada živio (u mirovini) njegov tata.
Poslije Drugoga svjetskoga rata Maurović je ponešto surađivao kao ilustrator naslovnica knjiga sa slovenskim izdavačima.
Pedesetih godina prošlog stoljeća ilustrirao je naslovnice knjiga slovenskih pisaca, objavljivanih najviše u Sarajevu, poput Tone Seliškara. Neke od njih zavrijeđuju najviše ocjene, pa čak i da su remek-djela!
Godine 1968. jedna od “ilustriranih priča” serije “Izlet u prošlost” za koju je tekst pisao Rudi Aljinović bila je posvećena Pohorskom bataljonu. Objavljena je u “Plavom vjesniku”.
Od 1978. do 1988. ljubljansko društvo “Klub devete umetnosti” kojeg je vodio Ciril Gale dodjeljivao je nagradu “Andrija”, prvu strip-nagradu u bivšoj Jugoslaviji. Sveukupno je bilo više od 30-ak “dobitnika”.
Krajem 70-ih godina Maurović se izložbom stripa predstavio ljubljanskoj i slovenačkoj publici.
Naposlijetku i naravno ne najmanje važno, njegove stripove voljeli su i tamošnji čitatelji, makar nemamo podatak da su prevedeni na slovenački jezik i tamo objavljivani. Osim prva dva broja “Mickey Stripa” iz 1938. koji je imao i slovenačko izdanje.
O samoj knjizi “Maurovic: od Mula do Mula” će na ljubljanskoj promociji govoriti Ciril Gale, Ivo Antić, moja malenkost, te dr Tanja Petrović, iz SAZU (i sama vrsna poznavateljica i istraživačica stripa s prostora bivše Jugoslavije), koja stoji i koja organizira cijelo događanje, ispred SAZU-a.
Nažalost, urednica knjige Stanka Janković Pivljanin (iz Beograda) je spriječena da nam se pridruži, kao i Mišo Krivokapić iz MZ Muo, nakladnika.
Nakon samog predstavljanja knjige, njezinih 555 fragmenata i 244 ilustrativna priloga, slijedi razgovor o Mauroviću, a zanimljivo je da smo svo troje sudionika imali prilike i osobno se upoznati (i divaniti) s Andrijom Maurovićem.
Gospoda Gale i Antic u svojim 30-ima, ja u svojoj sedamnaestoj godini.
Plakat za promociju je oblikovala gdja Aleksandra Drašković, koja stoji iza dizajna i tehničkog uređenja knjige “Maurović: od Mula do Mula”.
Početak je zakazan za 17 h.
Adresa je Novi trg 2, u prostoru ZRC SAZU (gdje je prije godinu dana predstavljen slovenski prijevod knjige stripa “Vojna” Gorana Duplančića). Ulaz je, naravno, slobodan i svi ste dobrodošli…