ŠARENI SVIJET MATE ŠARLIJE

431106649_10225525631951501_3940891470284367229_n

„Rodio sam se već pomalo umoran od života“, jadao se negdje Ivo Andrić. Dakle, jedan je od onih „što sporo hvataju zalet“ pa im kasnije „svak kriv“. Podsjetio bih da je Andrić svoju „romanesknu trilogiju“ (Na drini ćuprija, Travnička hronika i Gospođica) napisao u poznim godinama, već je bio prevalio pedesetu. Do tad mu je manje-više sve smetalo, i na pomen vlastitog imena se mrštio. Krenulo ga je tek kad je od Ivana postao Ivo.
Samo trenutak, gle čuda. Na jednom portalu pročitah: Turisti iz Banja Luke preplavili Sarajevo. Eto vidite, narod zna gdje je lijepo. Samo kakve li koristi od ovih pozitivnih trendova kad im se predsjednik osjeća u Sarajevu kao krme u Teheranu.
Nego gdje ono stadoh, a ja: O čemu sanjare veliki slikari i vajari?
Volio bih da se obogatim, pripovjeda Pablo Pikaso, pa da onda živim onako kako žive siromašni. Šta li bi na ovo rekao naš siromašni predsjednik Željko Komšić?
Pripaljujem novu cigaretu i osluškujem šapat „kamenih spavača“:
Priča „O jednom, koji je osluškivao kamenje“ nudi nova zanimljiva zapažanja. Tu je postavljeno pitanje – da li i u kamenju ima duše?
Da li majstor klesarske vještine može kamenu podariti dušu, nakon što mu podari oblik, kreaciju vlastitog duha?
Kada Bog upita Michelangela, ko je u kamenu, on mu odgovara – Ti, moj Bože.
Oblik u naizgled beživotnom kamenu, iz duha je isklesan. „Čitavo nebo je bilo kamen, i on je bio usred njega zatvoren i nadao se u ruke Michelangela, koje bi ga oslobodile…“
Pol Valeri nam razotkriva cijelu istinu: „Nekorisno je govoriti o bogatim piscima jer takvi mogu postati (prema definiciji) samo zahvaljujući nejednakosti ekonomskog poretka. Ukratko, Homer je prosjačio; Virgilije je s Horacijem laskao; Vijon je krao; Aretino je znao mnogo toga… Pod Lujem XIV traži se podrška. Koliko parazita pod Lujem XV! Balzak se iscrpljuje znalačkim neuspesima. Lamartin moli. Verlen živi od zaliha i milostinje. Mnoštvo drugih postaju službenici, urednici, čak zamjenici šefova, kod Armije, u Sudstvu, kod Crkve, u Opštini, svuda ima nekakav pisac; ponekad slavan pisac, kojim se diči sva administracija; Uismans je davao veliki sjaj Općoj bezbjednosti.“
.
MARKO RAGUŽ Sarajevo, 08. 03. 2024.