UZ IZLOŽBU SLIKA PRIJELOM EPOHE LILI KOCI

28c33467-752f-4ecc-95b0-e8d3d0ad81ca

iIzložba slika PRIJELOM EPOHE Lili Koci u sklopu X. Gornjogradskog književnog festivala otvoriti će se u petak, 15. 3 24. u 20.00 sati u Galerijskoj sobi Marije Braut u Cinkušu, Mletačka 5. Gornji grad

Naslov izložbe “Prijelom epohe” odmah sugerira da nas očekuje umjetničko putovanje kroz povijesne promjene i osobne transformacije. U ulju na platnu, Llilli Koci nas uvodi u intimni trenutak snažne introspekcije putem slike žene koja promatra strahote rata.

Prizor je duboko emotivan i izaziva suosjećanje. Žena na slici postavljena je u središte zbivanja, ali njezin pogled otkriva unutarnju borbu, duboku ranjivost i patnju. Kroz pažljivo izrađene detalje, možemo osjetiti intenzitet njezinih emocija, od straha do tuge, ali i snage koja proizlazi iz suočavanja s neizbježnim.

Umjetnički izbor tehnike ulja na platnu dodaje slojevitost prizoru, dopuštajući umjetnici da stvori duboke teksture i bogati spektar svih nijansa crnih i bijelih boja. Svjetlo i sjena igraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere, naglašavajući dramatičnost situacije i dajući dodatnu dimenziju likovnom izrazu.

Ova slika poziva promatrača da zastane i razmisli o ljudskoj prirodi, o prirodi rata i posljedicama koje ostavlja na pojedinca. Ona je podsjetnik na fragilnost ljudskog postojanja i potrebu za suosjećanjem i razumijevanjem u teškim vremenima.

Kroz izložbu “Prijelom epohe”, Llilli Koci nas vodi na putovanje kroz vremenske i emocionalne pejzaže, pozivajući nas da promislimo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Slika žene koja promatra strahote rata ostaje duboko urezana u pamćenju promatrača, podsjećajući nas na moć umjetnosti da nas poveže s ljudskim iskustvima i potakne nas na promišljanje o svijetu oko nas.

Uzimajući u obzir da je slika “Prijelom epohe” očigledno inspirirana Picasovim remek-djelom “Gernica”, otvara se dublji sloj interpretacije i konteksta koji obogaćuje naše razumijevanje umjetničkog djela. “Gernica”, kao simbol strahota rata i nasilja nad nedužnim civilima tijekom Španjolskog građanskog rata, postaje ključni referentni punkt za razumijevanje slike na izložbi.

Homage Picasoovom remek-djelu jasno pokazuje duboko poštovanje prema njegovoj umjetnosti i njegovom angažmanu s političkim i socijalnim temama. Llilli Koci “Prijeloma epohe” preuzima motiv žene koja promatra strahote rata, ali na svoj način reinterpretira i prilagođava ga suvremenom kontekstu. Time se uspostavlja dijalog između prošlosti i sadašnjosti, naglašavajući kontinuitet ljudske patnje i traženje smisla usred kaosa.

Kroz ovo novo tumačenje, slika postaje ne samo odraz pojedinačne patnje, već i univerzalnog simbola ljudske borbe za preživljavanje i nadu usred razaranja. Llilli Koci prenosi osjećaj urgencije i apela za mirom i solidarnošću, naglašavajući važnost suočavanja s poviješću i izgradnje bolje budućnosti.

Dodatno, upotreba tehnike ulja na platnu omogućuje umjetniku da oživi sliku u punom sjaju, stvarajući duboke teksture i bogate nijanse koje dodatno naglašavaju dramu prizora. Svakim potezom kista, slika postaje živopisna i emotivno nabijena, pozivajući promatrača da se dublje uroni u njezinu simboliku i poruke.

Kroz “Prijelom epohe”, umjetnik/umjetnica ne samo da štuje Picasovu genijalnost, već i nastavlja njegovu misiju da umjetnost bude glas za one koji su bez glasa, te da potiče promišljanje i djelovanje u svrhu stvaranja boljeg svijeta.

mgm

Izložba je ostvarena uz pomoć Savjeta za nacionale manjine RH

901d7b84-3278-4943-9efb-deceacd41eee