SMRT FAŠIZMU – Izložba: Uvjeti za novi antifašizam

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Na međunarodnoj izložbi predstavljeni su radovi umjetnika iz Austrije, Azerbejdžana, Francuske, Hrvatske, Italije i Mađarske koji se bave problemom fašizma u današnjem društvu i propituju postoje li uvjeti za novo antifašističko djelovanje.

Piše: Nela Valerjev Ogurlić (Novi list)

U Galeriji Kortil u Rijeci otvorena je izložba »Uvjeti za novi antifašizam« umjetnika i kustosa Nemanje Cvijanovića, kao dio drugog izdanja festivala »Prvomajski zbor« što ga je skupina umjetnika udruženih u Samoupravnu interesnu zajednicu lani pokrenula u Vrbniku.

Na međunarodnoj izložbi predstavljeni su radovi umjetnika iz Austrije, Azerbejdžana, Francuske, Hrvatske, Italije i Mađarske koji se bave problemom fašizma u današnjem društvu i propituju postoje li uvjeti za novo antifašističko djelovanje. Uz otvorenje izložbe na istu je temu Srećko Pulig održao predavanje.

Smrt fašizmu

Nemanja Cvijanović na izložbi predstavlja rad »Smrt fašizmu!« koji objedinjuje tri segmenta. Prvi su arhivske fotografije partizanskog fotografa Huge Fishera (Ribarića) koje prikazuju strijeljanje jedne njemačke SS jedinice na brdu sv. Križa u vrijeme oslobođenja Rijeke. Drugi je serija propucanih meta nastala kao rezultat performansa izvedenog na ljubljanskoj streljani u suradnji s članovima i članicama Antikapitalističkog saveza. Cvijanović je sudionike performansa pozvao da na mete apliciraju logotipe omraženih institucija i korporacija i propucaju ih vatrenim oružjem.

Treći segment predstavlja deset grbova odabranih imperijalističkih zemalja na kojima umjetnik likovno obračunava sa životinjama koje simboliziraju njihovu nadmoć tako što im odrubljuje glave.

Rad Milijane Babić pod nazivom »Kroatimin« simulira reklamnu kampanju izmišljenog farmaceutskog proizvoda koji sadrži blagoslovljenu supstanciju hrvatstva. Povlačeći paralelu između »droga« koje se prodaju pod maskom patriotizma i maskom zdravlja, umjetnica se kritički osvrće na ideološko-političku manipulaciju domoljubljem i tržišno-korporativnu manipulaciju farmaceutske industrije.

Referirajući na rad Johna Heartfielda, jednog od utemeljitelja berlinske dadaističke skupine koji je među prvima eksperimentirao tehnikom fotomontaže, koristeći je kao satiričko oružje protiv Hitlera i nacizma, mađarski umjetnik Ferenc Grof u radu »Krv i čelik« komponira kukasti križ od gorućih njujorških nebodera Blizanaca.

Aktivističke poruke

Marijan Mavrić izlaže majice s konceptualnim aktivističkim porukama koje je dizajnirao, proizveo i nosio u javnom prostoru. Igor Paulić u dokumentarnom filmu »Povratak posljednjeg« govori o sudbini Opatijca Olega Mandića koji je kao jedanaestogodišnji dječak posljednji napustio Auschwitz, dok Igor Grubić predstavlja seriju fotografija koje dokumentiraju akciju »oživljavanja« spomenika palim borcima NOB-a vezivanjem crvenih marama. U sklopu festivala 3. svibnja u 20 sati u Art kinu »Croatia« bit će prikazan i njegov film »Spomenik« koji se bavi se sudbinom antifašističkih spomenika.

Na izložbi sudjeluju i umjetnici: Babi Badalov, Tomislav Brajnović, Zanny Begg & Oliver Ressler, Claire Fontaine, Fokus Grupa, Emil Jurcan / Pulska Grupa, Siniša Labrović, Vlado Martek, Giovanni Morbin, Cesare Pietroiusti i Paolo Pretolani.