Alan Meniga: Vještice naše prepečene

398215739_6669426786511587_4587789109816356470_n

Od 1758. godine ukazom carice Marije Terezije u Hrvatskoj je zabranjeno spaljivanje vještica.
Nakon sto je Carica saznala kako je procesuirana posljednja zagrebačka vještica (jer su Hrvati od pamtivijeka poznati humanisti) koja se zvala Magda Logomer, hitno je poslala kočiju po nju i dovela je u Beč, spasivši je od lomače.
Školski primjer ženske solidarnosti!
No, iako Crkva, suprotno mišljenju, nije imala direktni utjecaj na spaljivanje vještica (nego lokalna samouprava) pripadnik Dominikanskog reda Heinrich Kramer u 15. je stoljeću izdao svojevrsni “manual” o lovu na vještice, s preciznim uputama “što, zašto i kako”.
Možemo zaključiti da ih nisu direktno gonili nego samo malo “vatru potkurili”. Doslovno i u prenesenom značenju.
Sreću spašavanja od lomače Magde Logomer 1758. godine u već spomenutom slučaju s caricom Marijom Terezijom nije imala moja pretkinja MAGDALENA MENIGA, koja je bila cinkana kao vještica!
Slučaj se zbio 1739. godine kada je purgerica Helena Barilar, (koja je jamačno bila vještica – u to nema sumnje), prilikom ispitivanja za koje baš i ne bi mogli reći da je održano po Ženevskoj konvenciji, a koje je uključivalo lomljenje ruku, nogu, iščašivanje zglobova, nalijevanje vrućeg ulja u grlo i recimo čupanje noktiju, svojevoljno priznala da su joj u izvršenju vještičjih poslova pomagale Suzana Krančić, Katarina Šerkulj i Magdalena Meniga.
Sve zajedno su prepečene na lomači na uglu Streljačke i Tuškanca.
Još jedna istinita zanimljivost: kralj Svetog Rimskog Carstva, Karl V nizozemskom je gradu Oudewateru dodijelio povelju (vrijedila je samo tamo) kojom žene teže od 50 kg. nisu mogle niti biti osumnjičene vješticama jer se smatralo da metla za letenje ne može podnijeti tu težinu. Sukladno tome sačuvana je i vaga za mjerenje težine vještica.
Mojoj pretkinji, Magdaleni Menigi posvećujem ovu vrlo impresivnu sliku spaljivanja vještice svjetski priznatog slikara i scenografa Damir Medvešek.
Iako Damir Medvešek svojim izgledom apsolutno liči na hibrida vještice, vukodlaka i sotone, on to jamačno nije, već zbog samog gornje opisanog pravila “50 kg”.
Na drugoj fotki je sačuvana vaga za mjerenje vještičjih masa!
I tako, imate čast poznati direktnog potomka jedne verificirane, lokalizirane, uhićene i procesuirane vještice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA