DANTE I UKRAJINSKI „INFERNO“

445731283_10225909729153691_7628839284459844774_n

„Odesa i mnogi drugi gradovi Crnomorske obale uskoro će postati dio Rusije, jer se radi o povijesnim ruskim gradovima. To će biti po svoj prilici završna faza debakla ukrajinske vojske“, tvrdi bivši savjetnik Pentagona Daglas Mekgregor.
Prema prognozi Mekgregora „Ukrajinska vojska je pred porazom i lako bi se moglo desiti da predsjednik Zelenski prestonicu iz Kijeva premjesti u grad Lavov i nakon toga zatraži da se taj zapadni region Ukrajine priključi NATO-u“.
Ranije je predsednik Vladimir Putin podsetio da je Odesa ruski grad, a kompletna Crnomorska obala je priključena Rusiji kao rezultat rusko-turskih ratova, tako da Ukrajina nema nikakve veze sa ovim teritorijama.
U Danteovom „Infernu“ je zapisano: Ne koristi doduše, ali hvaliti se treba. Znam čovjeka u Kristu: prije mnogo godina – da li u tijelu, ne znam, da li izvan tijela, ne znam, Bog zna – taj je bio ponesen do trećeg Neba. I znam da je taj čovjek – da li u tijelu, da li izvan tijela, ne znam, Bog zna – bio ponesen u raj i čuo neizrecive i strašne riječi koje živ čovjek ne smije izgovoriti.
Eto vidite u Danteovom „Paklu“ se opisuju „strašne grozote“ o kojima živ čovjek ne smije ni zboriti, kamoli šta drugo. Uprkos tome, Dante ne posustaje u potrazi za „svjetlom na kraju tunela“. U svome očaju na jednoj od stranica knjige u pomoć priziva Vergilija kojeg naziva „vođom i učiteljem“ i.t.d.
Ko bi nas danas mogao spasiti, ako nam uopće ima spasa? Dante u svom „Infernu“ prikazuje jednu siluetu kako na leđima nosi svjetlost, ali ne zbog sebe nego zbog onih koji dolaze iza njega.
.
UKRAJINA JE „OBLAK STVOREN NESPORAZUMOM“
.
Sve zabrinutiji Doland Tramp tvrdi: „Bajdenovoj Americi se podsmijava cijeli Svijet“.
Trebaju nam hrabri novinari da bi se razotkrile laži „junačkog velikog vremena“, imamo li takvih?
Ima naravno, jedan od njih je američki novinar Taker Karslon.
Evo šta je Karlson govorio o ne tako davnoj berlinskoj revoluciji traktorista: „Nijemci su se pobunili protiv svoje aktuelne vlati i njihove “samoubilačke” politike. Ponašanje Njemačke djeluje samoubilački. Vlada te zemlje je dozvolila administraciji američkog predsjednika Džozefa Bajdena da uništi njihov glavni izvor prirodnog gasa, ‘Sjeverni tok’, i to će osakatiti njemačku ekonomiju u narednim decenijama, ako se uopće više ikada oporavi od toga”, kazao je legendarni Karlson. „Njemačke vlasti su sada počele da maltretiraju poljoprivrednike. Farme su izvori hrane, a to će posljedično dovesti do gladi. Čini se da je Njemačka čvrsto odlučila da se ubije”, upozorava popularni američki novinar…
.
UKRAJINSKI RAT I DONATORSKE KONFERENCIJE: GDJE SU NESTALE DESETINE MILIJARDI EVRA BESPOVRATNIH DONACIJA?
.
Prisjetimo se početka rata u Ukrajini i one prve velike donatorske konferencije na kojoj je skupljeno skoro 40 milijardi EVRA bespovratne financijske potpore.
Tada su gospoda iz MMF-a (Međunarodni monetarni fond) „zamolila“ (ili preporučila) da se prikupljeni novac stavi na njihov bankovni račun, jer je kobajagi tamo najsigurniji.
„Molba“ im je uslišena i novac je uistinu prebačen na njihov bankovni račun.
Šta se poslije dešavalo?
Gospoda iz MMF-a i dalje („velikodušno“) daje Ukrajini kredite (naravno uz kamatu), a onih (skoro 40 milijardi EVRA) više niko i ne pominje…
„Svi najstrašniji simptomi nepatvorene stvarnosti odražavaju se u lažima dnevne štampe, i baš tu laž dnevne štampe, taj nesrazmjer između tragike onih koji stradaju i novinskog govora, kojim se to stradanje pretvara u dobit izvanrednog izdanja, tu laž, najveću laž takozvanog „junačkog velikog vremena“ treba razotkriti“, zapisao je negdje veliki Krleža.
Za kraj sam preveo jednu divnu pjesmu koju je napisao flamanski pjesnik Hugo Claus:
.
POVODOM DANTEOVOG „INFERNA“
.
Dante, u ovom vremenu RED nije tako nedvosmileno jasan kao
u tvojim florentinskim paklenim rupama.
Vladari „carstva nebeskog“ sa božanskom spoljašnošću su tamo gore…
(ti sam držiš da je ovo, ništa do „Mačak u Vreći“ ).
U današnje vrijeme djeca se time poigravaju u školi
kao sa zbunjenim guskama u maglama povijesti.
U ovom našem vremenu su uloge trabanta i
izdajnika varljive,
svako njeguje osjetljivost za svoju vlastitu bol i svako
olako prijeti sa hladnoćom i komocijom groba.
I to moraš znati, Dante, jedan grob danas je samo sjenka
preko puta kojim idu točkovi.
U našem vremenu, vođo i prijatelju, kao i u tvom,
nalazi čovjek u duhovno najsiromašnijim regionima
boleštine, osvetu i patnju.
Sami ljudi ne nose više imena,
nego livreje (ogrtače).
Premda o finoći govore, oni njihove žene
žurno razbacuju kao čavle po zemlji.
One postaju pribor za rad,
materijal (upotrebljiv i rastrojen).
Učitelju, pogledaj njihove jazbine!
Oni ne prepoznaju šta je
u zemlji tvojih očeva
krivični sudija govorio:
„Od svoje vlastite kuće, mi smo
napravili mučilište“.
.
MARKO RAGUŽ Sarajevo, 26. 05. 2024.