Untermensch – podčovjek

1. a. unter

Untermensch – podčovjek, pojam koji se pojavio još koncem 18. stoljeća za bića kojima se nije mogao priznati puni status čovjeka. Untermensch ponovno se pojavio dvadesetih godina u völkisch-rasističkoj propagandi, i to kao komplementarna tvorba pojmu Übermensch u Nietzscheovom smislu. Nacionalsocijalistička agitacija preuzela je tu etiketu za navodno rasno i moralno manje vrijedne Židove, koristila ga prije svega u doba Kampfzeita (prije preuzimanja vlasti), no afekte koje izaziva riječ podčovjek iskorištavala je i kasnije u pripremi raspoloženja za progon Židova (između ostalog u Himmlerovom govoru od 12.11.1935.. ), no isto tako i za obezvređivanje Poljaka i Rusa kao „slavenskih podljudi“.

Tako je uputa tisku od 24.10.1939. glasila: „I posljednjoj sluškinji u štali u Njemačkoj treba pojasniti da su Poljaci isto i što i podljudi.“ 1942. Glavni ured Jurišne vrste, SS-a, pod vodstvom Bergera objavio je brošuru „Podčovjek“ /Der Untermensch/; izvještaj o gušenju Ustanka Varšavskog geta između ostalog je zabilježio i uništenje brojnih „Židova, bandita i podljudi“. U pozadini unižavanja protivnika kao podljudi stajala je namjera da kod vojnika i u SS-u ukloni unutarnje smetnje pri ubijanju.

Slično je postupala i propaganda o užasima u Prvom svjetskom ratu, tako je radio i sovjetski propagandist Ehrenburg difamirajući Nijemce kao „fašističke životinje“ , a tako se motivira i većina ratova uništenja do današnjeg dana (Vijetnam, Zaljevski rat i dr.).

Grosses Lexikon des Dritten Reiches / Veliki leksikon Trećeg reicha/, ur. Christian Zentner i Friedemann Bedürftig, Südwest Verlag, München 1985. Prijevod: Nenad Popović

Nap.prev. Usporedi: