Željko Jovanović: Političko vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika obična je demagogija

ZAŠTO JE BARIŠIĆEVA NAJAVA VRAĆANJA VIJEĆA ZA NORMU HRVATSKOG STANDARDNOG JEZIKA POTPUNI PROMAŠAJ I OBIČNA DEMGOGIJA

Piše: Željko Jovanović (facebook)

Današnji Jutarnji list donosi priču o najavi ministra plagijatora da će ponovo oformiti Vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika. Veseli me što gotovo svi sugovornici novinarke Lilek tu najavu ocjenjuju promašenom i nepotrebnom.

Kao ministar znanosti donio sam 8. svibnja 2012. godine odluku o ukidanju Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika, jer takvo Vijeće nije bilo utemeljeno ni na jednom zakonskom aktu, već se radilo o politički imenovanom tijelu u kojem je, bez ikakve dileme bilo vrlo stručnih ljudi, ali i pojedinaca kojima je Vijeće služilo samo za osobnu promociju i zaradu na raznim izdanjima pravopisa.

Uostalom, najbolji dokaz da takav način rada ničim nije opravdao postojanje je da se u zadnje 4 godine, prije moje odluke sastalo 3 puta. Zar se tako brine o hrvatskom jeziku pitam sve one koji danas plaču za takvim Vijećem. I danas smatram da je Odluka o ukidanju bila odličan potez, jer tvrdim da se jezikom na stručnoj i znanstvenoj razini trebaju baviti za to osnovani, i od države financirani, znanstveni instituti i visokoškolske ustanove, primjerice Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, i to 365 dana u godini, a ne 3 puta u 4 godine!

Vijeće za normu u kojem je glavnu riječ vodila npr. Sandra Ham bilo je od strane politike imenovano tijelo, a politika ne smije arbitrirati ni u jednom stručnom i znanstvenom pitanju, posebno kad je u pitanju norma i pravopis hrvatskog jezika.Rad na uspostavi jezičnoga standarda i hrvatskoga pravopisa nastavio je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i odradio izvrstan posao kako kroz izradu prvo web izdanja Hrvatskog pravopisa, koje je besplatno i dostupno svima (upravo je to najviše zadmetalo raznim “dušebrižnicima” jer su izgubili dodatne prihode za što im je prije svega služilo Vijeće za normu), a kasnije i tiskanog izdanja, tako i o svim drugim stručnim pitanjima važnim za hrvatski jezik! Taj projekt Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokazuje da se o hrvatskom jeziku, o pravopisu, o normi hrvatskog standardnog jezika vrlo kvalitetno i profesionalno bave stručnjaci i nikakvi politički tutori im nisu potrebni.

Najave ministra Barišića obična je politička demagogija i populizam. Neka pusti Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje da rade svoj posao, a ako i treba biti nekakav odjel za normu unutar Instituta to je opet posao koji će Institut odraditi bez političkih direktiva. Barišiću bi bilo bolje da se posveti reformi obrazovanja! Ali plagijatoru to nije prioritet!

There are 1 comments

  1. InfoKiosk - Sve vijesti na jednom mjestu

    […] Tadašnje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa kojeg je vodio Radovan Fuchs u svibnju je zatražilo hitno očitovanje od Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. To je Vijeće formirano 2005. godine, a ukinuto je 2012. godine (1, 2). […]

Komentari su isključeni.