Renato Metessi: SLOMLJENE VIJESTI

398496105_6990285031087494_171794013695764914_n

fotka Pipo

Kopam tu nekaj po fotkama kad naletim na nju i maramu i pukne me u glavu. Vrate mi se slike škvadre kak hodaju okolo po gradu u ovakvim maramama i tankericama u jesen. Baš nekako u ovo vreme ispred Studentskog centra di smo gore išli na čagu.
Pola škvadre je onda furalo oko vrata baš ovakve i to crvene, ko kumice s Dolca. I one su ih nosile jer su te marame bile ogromne kao plahte i grijale su dobro. I tak arafatke po celom gradu. To je bilo onak fora a i politički oportuno jer je stari sedil s njim za stolom i ta fotka je bila u svim novinama i u vijestima.
Upravo su Plenkijevi starci a i Zokini zasigurno to žestoko podržavali,oportuno kao pravi partijski farizeji. Svi su oni bili vjerna Titova omladina i pioniri.
Oke! Lepo je to onda bilo videti na političkim naukama il’ filozofskom fakultetu, po Masarykovoj il’ ispred Blata i Zvečke cure i dečke sa “modnim” detaljem ovak oko vrata u znak “podrške. Sada nema više diktatora pa su svi “goli” i drugu politiku zagovaraju. Vode je njihova deca. Tko jebe starce kad su bili glupi. no mi smo se prilagodili novim modnim trendovima. Arafatka je ostala u ormaru.
Sad pušu neki drugi vjetrovi. Nitko ništa ne vidi od peska u očima. Tu potpiši i ti si moj. Nema zajebancije: kako bubanj Evrope kaže, kako NATO laže!
Studentima je danas važno da su siti i da imaju kaj za duvati i pit, i da im starci plate sve ( znam, znam imai izuzetaka koji samo potvrđuju pravilo ). Nema tu stava. To danas nije u modi. Idemo se “zabavljati” i sve je u redu i sve je za pet kad je tekma i nogomet,i klečafci su na svom mestu.
No da se vratim tim “modnim” akrobacijama i kombinacijama, koje su za većinu bile totalno nevine. Zmešali smo američke tankerice, zelene komandosice, arafatke oko vrata i glave i obavezno Levisice, a na nogama Adidas tenisice il’ kaubojske. Po ljeti tunike, a zimi turske bundice (ala Bijelo Dugme). Tak smo bili u “politici” do grla a da nismo ni znali il’ nam je bilo sve svejedno.
Konačno, slušali smo američku i englesku mjuzu i furali arafatke. Danas se to čini kao.paradoksalna i apsurdna kombinacija. No nama se jebalo za to!
Jedina stvar je bila u svemu važna: bili smo izrazito pacifistički opredijeljeni i protiv svih ratova. Čak je i tankerica imala pacifistički i miroljubivo obilježje i znak “peace brother” ko prava hipičija i djeca cvijeća. Moguće da uopće niko osim valjda Johnnya nije kužil u kakvom smo političkom disbalansu il’ nam se fakat živo fućkalo za sve. Nekako kao da smo znali da brod tone i da dolaze neka potpuno druga vremena. Jebi ga! I došla su, tu su,ovdje. I gdje smo sad?
Breaking news !
Dragi gledaoci, upravo je sletio avion s našima i Gaze. Direktno s aerodroma razgovaramo s putnicima. I odmah najgluplje pitanje: kako se osjećate! Kamera zumira lice.