PARTIZANSKI STRIP NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U ZAGREBU BY TANJA PETROVIC

Hrvatski_antifasisticki_strip_230894_43e01a953f

Piše: Veljko Krulčić

U Boogaloou “Dunav ne ljubi nebo”, ali to je zapravo “savršeno” mjesto gdje možeš dva sata na miru, u ugodnom ambijentu s više nego prijaznom konobaricom (inače, studenticom iz Dubrovnika), divaniti… i na kraju se skroz iznenaditi – cijenom kave od 1,40 eura, ne znam gdje je u Zagrebu niža cijena…
Zagreb je danas posjetila draga Tanja Petrovic, ravnateljica Instituta za istraživanje kulture i sjecanja slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Ljubljana, koja se posljednjih godina intenzivno bavi i poviješcu stripa s ovih prostora, ali i njegovoj teorijskom i znanstvenoj eksplikaciji.
Angažmanom gdje Petrović posebno je oduševljen njezin sugrađanin Ciril Gale, koji ju smatra “novom” Verom Horvat Pintarić, na području stripa.
Gdja Petrovic je studentima kroatistike na Filozofskom fakultetu održala predavanje “Partizanski strip u Jugoslaviji: žanrovi, autori, čitatelji”.
Nakon predavanja – pravac Boogaloou.
Kaže da su studentice i studenti s velikim zanimanjem pratili njezino izlaganje, da se u njemu dotakla i napada na sam strip 1945/46. godine, a najglasniji među “napadačima” bio je književnik i prevoditelj Jovan Popovic.
– Prije 45 godina – dodao sam – dotični Popovic se zasigurno okretao u grobu, kada je upravo po njegovom romanu “Istinite legende” Sibin Slavkovic na početku svoje karijere crtao strip za “Dečje novine” i njime nagovijestio svoj veliki talent.
Dva sata nije nam naravno bilo dovoljno da pretresemo sve ono što nas zanima, ali smo ipak uspjeli brzinski proći podosta toga:
od odnosa Baneta Kerca prema filmu “Djevojački most” i njegovim inspiracijama za “Poručnika Taru”, preko Mladena Bjažica, “Plavog vjesnika” i Ješe Milanovića kojem je isti taj Bjažić širom otvorio vrata lista kojeg je uređivao, do nepostojanja cjelovite monografije o izdavačkoj kući “Dečje novine” i principu rada Desimira Žižovica Buina na “Mirku i Slavku”.
Da, i temu ideologije i partizanskog stripa, koju mnogi analiziraju paušalno, s krivim pretpostavkama.
Moju knjigu “Maurovic: od Mula do Mula” ovog puta smo preskočili.
U stripovskom intermecu Tanja i ja bavili smo se “Događajem u mjestu Glog”, Igorom Galom, sinom Aleksandra Đilasa, JNA, Novim Sadom, Jagodinom, festivalom u Puli, otokom Pagom, Mašom Kolanovic, Amerikom, etc, etc…
Nismo se međutim bavili “Nečastivima na Filozofskom fakultetu”, makar ne sumnjamo da su oni i dalje tu negdje oko nas… Baš nas briga za njih.
Nastavak divanjenja slijedi, naravno… Ako ne prije, onda u srpnju u Puli…