Alan Meniga: Hitler i Fanta

Kad se Adolf Hitler vratio sa zapadnog fronta u München, 21. studenog 1918. godine, na računu je imao točno 15 maraka i 30 pfeniga, što je vrijedilo nešto manje od 2 američka dolara. Do 1945. godine postao je najbogatiji čovjek u Europi, iako se kleo na odanost i nesebičnost Njemačkoj (zvuči poznato???).

Hitler je do velikog bogatstva došao na različite načine, uglavnom koruptivnim metodama prema raznim industrijalcima, pogotovo proizvođačima oružja. No, možemo reći da je bio prilično dovitljivih ideja. Neke od njih su preživjele sve do danas, neke za koje rijetko tko zna da su u neposrednoj vezi s nacističkim režimom Adolfa Hitlera.

1. Allianz osiguranje

Trenutačno najjače osiguranje u Europi postalo je toliko jako zahvaljujući i Hitleru. Naime, Hitler je na početku svoje vladavine promijenio kompletni upravni odbor i postavio članove isključivo Nacional-socijalističke partije. Sljedeći je korak bio da je poništio sve ugovore koje su imali židovska osiguravajuća društva na području Njemačke, te su sve police i ugovori automatski prešli u vlast Allianza. Sve odštete od Kristalne noći koje je trebao isplatiti Allianz prešle su direktno u NS blagajnu a time automatski i u Hitlerov džep.

2. Hugo Boss

Do pred tridesetak godina se tvrdilo da je Hugo Boss izmišljeno ime za “brand”. No istina je drugačija: Hugo Boss je bio osobni krojač Adolfa Hitlera i dizajner svih uniformi njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu. Iz tog razloga su uniforme sličnije građanskim odijelima (recimo SS svečane uniforme) nego praktičnim vojnim uniformama kakve su imali npr. Amerikanci. Iako mu je tvornica bila pred stečajem, pristupanje NADSP-u (1.4.1931.) pokazao se kao pravi potez, te mu je financijska injekcija nacista omogućila blagostanje. Poznato?

3. Fanta (ovo je najzanimljivije)

Fanta… da Fanta koju mi sad konzumiramo, direktna je izmišljotina Hitlera, a njegova ga je stranačka mašinerija provela u djelo. Naime, po embargu prodaje američkih proizvoda na njemačko tržište ugasila se i proizvodnja Coca Cole. Fanta je izmišljena kao zamjena za Coca Colu. U početku nije imala okus sličan današnjem, već se radila od sirutke, soka od jabuke i raznih voćnih koncentrata uvezenih iz Italije.
Boca Fante koju držim u ruci proizvedena je 2015. godina povodom 75. obljetnice. Kako su stavili jedan postotak sirutke, okusom je sličnija na onu ratnu/poratnu nego današnju. Cijela je ta kampanja dosta loše prihvaćena baš zbog poznavanja povijesti Fante. I kako to obično biva, ujediniše se Coca Cola i Fanta, pa od neprijateljstva na početku rata postadoše proizvod iste kompanije.