Veljko Bulajić – Odlazak režisera

433884373_851910806980793_3603716982241954639_n

Jučer navečer, u 97. godini života, preminuo je Veljko Bulajić, jedan od najvažnijih redatelja hrvatske i jugoslavenske kinematografije. Režirao je klasike ‘Vlak bez voznog reda’, ‘Kozara’ i ‘Uzavreli grad’ te najskuplji i najpopularniji film jugoslavenske kinematografije ‘Bitka na Neretvi’ koji je bio nominiran za Oscara.
‘Vlak bez voznog reda’ igrao je u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, a dugometražni dokumentarac o razornom potresu ‘Skoplje 63’ nagrađen je na Venecijanskom filmskom festivalu.
Bulajić je bio briljantan redatelj masovnih scena i dramaturgije u kojoj se paralelno prati mnoštvo likova u socijalističkom kolektivu, no isto je tako upečatljivo prikazivao pojedince koji se bore za slobodu unutar tog istog kolektiva.
Hrvatska kinoteka, odjel Hrvatskog državnog arhiva, u suradnji s kinom Tuškanac i MM centrom nedavno je organizirala ciklus filmova posvećen ovom velikom redatelju. Na otvaranju ciklusa održan je razgovor s gospodinom Bulajićem, što je ujedno bilo njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti.
Gospodin Bulajić bio je vrlo zadovoljan kad je doznao da je na projekciji filma ‘Bitka na Neretvi’, kojom smo završili ciklus, dvorana bila ispunjena gledateljima. Dostojno smo se oprostili od ovog filmskog velikana.🕯