Veljko Krulčić: O misteriju stripa Alack Sinner u Poletu

434462475_1312638070125920_1175347984393781384_n

“POLET”, PERO KVESIĆ, “ALACK SINNER”, IGOR KORDEJ… I IVICA IVANIŠEVIĆ – ISPRAVAK NETOČNE INFORMACIJE
 
Večeras je HRT u svojem “Razgovoru s povodom” (voditeljica Morana Kasapović) ugostio splitskog novinara i književnika Ivicu Ivaniševića, koji je uza sve ostalo i stripofil, o stripu je napisao brdo tekstova, a autor je jedne od prvih knjiga na tu temu na hrvatskom jeziku “Sto mu jelenskih rogova”.
Kao što sam i pretpostavljao, u tom vrlo zanimljivom razgovoru kolega Ivanišević se dotakao i svog stripofilstva, pa smo mogli čuti kako se prisjeća Rudija Aljinovića, Ivana Gorana Kovačića (kao prevoditelja “Fantoma”), strip-junaka Zagora i Čika…
Prisjetio se i kako je imao petnaest godina kada je u “Poletu” počeo izlaziti strip “Alack Sinner” Munoza i Sampaya i prvog kadra u tom stripu – u kojem glavni junak sjedi na WC školjci i čita novine, što je bila Ivaniševićeva kontekstualizacija njemu omiljene teme – hrane. Odnosno, zašto junaci stripova u svojim stripovima ne jedu?!
Alack Sinner je pak – ističe Ivanišević – prije dolaska na wc školjku morao nešto – pojesti!
Spominjujući svoje sjećanje na objavljivanje “Alack Sinnera” (to je bila jugoslavenska premijera) Ivica Ivanišević je dodao kako je “Polet” tada uređivao veliki Pero Kvesić!
Međutim, to jednostavno nije – točno!
Pero Kvesić je svojim širokogrudnim uredničkim pristupom uistinu najzaslužniji za etabliranje stripa u “Poletu”, počev od nultog broja (listopad 1976.).
U mjesecima u kojima je Kvesić bio glodur “Poleta” (urednik stripa – Mirko Ilić) na njegovim stranicama objavljivali su Marušić, Kunc, Mešić, Ivandić, Skozret, Devlić, sami Ilić i Kvesić, pa i Ivezić, Pliskovac, Damir Kreč, Kljakić, Franičević, Muršić, Kostandinović, Flegar, Bednjanec…
Iz toga, iz te i takve produkcije će se naposlijetku izroditi “Novi kvadrat”.
Zadnji broj “Poleta” kojeg je Kvesić potpisao kao glodur bio je 18, s datumom 11. ožujak 1977. Nakon toga, Pero je otišao u vojsku, u Danilovgrad (Crna Gora). Po povratku, Kvesić je nastavio raditi u CDD-u (izdavaču), ali nije uređivao “Polet”, nego časopis “Pitanja”.
“Polet” je od broja 19 uređivao Nino Pavić, koji je to bio i u br. 72 (prvom broju jesenske serije, 3. listopad 1978.) kada se na njegovim stranicama pojavio “Alack Sinner”, čega se prisjetio kolega Ivica Ivanišević i podijelio s gledateljima dalekovidnice.
Prema sjećanju suvremenika i ponekih odgovora u intervjuima – za strip u “Poletu” te je jeseni 1978. bio zadužen Igor Kordej, a važnu ulogu imao je i Denis Kuljiš.
Grafički urednik “Poleta” bio je Goran Trbuljak.
Kako navodim u monografiji “Put u obećanu zemlju” u tom 72 broju svoje prvo pojavljivanje u našoj zemlji imali su još Reiser (“Iz života beštija”) i tandem Wolinski – Pichard (“Paulette”).
Domaće boje “branili” su tek Nino Kunc (sa dva stripa) i Joško Marušić, a dva broja kasnije pridružiti će im se i Radovan Devlić (“Anno domini 1527.”).
Opširnije o svemu ovome još vidjeti u kompletu lista (dostupnim u NSK i KGZ-u), monografiji “Novi kvadrat” Ninoslava Kunca, te u knjizi Željka Krušelja “Igraonica za opdrasle: Polet 1976.-1990.”.