POD ZIDINAMA KONSTATINOPOLJA

437701623_10225679366474768_1087347427548526666_n

Slika; Opsada Carigrada

KONSTATINOPOLJ JE NAJSTARIJA I NAJDUBLJA RANA EVROPE – MOŽE LI REZOLUCIJA O GENOCIDU NAD JERMENIMA ZELIJEČITI OVU BOLNU RANU?
„Molim se ovdje, s tugom u srcu, da se takva tragedija nikada ne ponovi, da čovječanstvo nikada ne zaboravi i da će znati kako da dobrotom pobijedi zlo“, zapisao je papa Franjo u Knjizi žalosti prilikom svoje posjete Jermeniji.
.
DŽO BAJDEN: „NAD JERMENIMA JE IZVRŠEN GENOCID“
JE LI „ŠUTNJA“ SARAJEVA O GENOCIDU NAD JERMENIMA NEGIRANJE GENOCIDA?
.
Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je, odmah po preuzimanju dužnosti, saopćio da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine.
Time je Džo Bajden postao prvi američki predsednik koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos oštrom protivljenju Turske.
U saopćenju koje je objavila Bijela kuća, navodi se da je “milion i po Jermena deportovano, masakrirano i otjerano u smrt u kampanji istrebljenja”. Kako su naveli, “američki narod odaje počast svim Jermenima koji su izgubili živote u genocidu koji je počeo pre više od 100 godina”.
Parlamenti u Berlinu, Parizu, Londonu i Vašingtonu su već ranije usvojili Rezoluciju o genocidu otomanske Turske nad Jermenima.
Šta nas sprečava da i mi u Sarajevu isto uradimo?
.
USVOJIMO REZOLUCIJU O GENOCIDU NAD JERMENIMA
.
Usvojimo Rezoluciju o genocidu nad Jermenima na skupštini kantona Sarajevo i onda je kao inicijativu pošaljimo u državni parlament, kako bi i oni isto uradili.
Pokucajmo hrabro (ako ne milom, onda silom) na kapije okupiranog Konstatinopolja:
Ova metropola na Bosforu ne bi trebala biti ni muslimanska niti kršćanska prestonica, nego EURO-AZIJSKI DISTRIKT.
Dakle, pitanje okupiranog Konstatinopolja se mora ponovo staviti na sto. Moramo pošteno i pravedno okončati 1. Svjetski rat, prije nego što započne treći.
.
I PAPA FRANJO JE STRADANJE JERMENA NAZVAO „GENOCIDOM“
.
Povodom 100. godišnjice od pokolja Jermena od strane Otomanske turske vojske u Prvom svjetskom ratu, papa Franjo je odao počast žrtvama nazivajući taj čin „prvim genocidom u 20. vijeku“.
„Prikrivanje ili poricanje zla je kao da ranu puštate da krvari bez da je previjete“, rekao je papa Franjo na početku mise jermenskog katoličkog obreda u bazilici Svetog Petra u Rimu.
Historičari procjenjuju da je gotovo milion i po Jermena stradalo u krvavim pohodima otomanske vojske tokom Prvog svjetskog rata, što eksperti za genocid širom svijeta smatraju prvim genocidom u 20. vijeku.
Francuska je zvanično priznala genocid nad Jermenima još 2001. godine, a 24. April je proglašen danom sjećanja na genocid nad Jermenima u Otomanskom carstvu.
Tome je uveliko doprinjeo svojim angažmanom i veliki šansonjer Šarl Aznavur. Ovaj slavni Francuz jermenskog porijekla bio je veoma angažovan u borbi za priznavanje genocidnog karaktera masakra nad Jermenima za vrijeme Otomanskog carstva 1915. godine.
Na sahrani ovog velikog umjetnika su bili prisutni aktuelni predsjednik Francuske Emmanuel Macron, kao i dva bivša predsjenika Nikolas Sarkozy i Fransoa Oland.
.
MARKO RAGUŽ Sarajevo, proljeće 2024.