Retrospektivna izložba fotografija Slavke Pavić

DSC02138

Piše i fotografira: Karmen Stošić

Retrospektivnom izložbom fotografija, otvorenom u Muzeju grada Zagreba, izborom kustosice Ive Prosoli iz donirane zbirke autorice fotografija Slavke Pavić, predstavljena je ukupnost tema, motiva i načina izraza, vremenski dugog perioda stvaranja paralelne stvarnosti kroz objektiv fotoaparata. Autoričinim okom zaustavljeni trenuci od 50-tih godina prošlog stoljeća do danas, uvode nas u skladan crno-bijeli svijet, uravnotežene geometrije prostora i svijetla. Njeni su kadrovi promišljeni, nimalo slučajani, bilo da prikazuju statične objekte, pejsaže, arhitekturu ili trenutak kretanja objekta u prostoru. Njeni prikazi ljudi i situacija odišu skladom likovnog izraza i osobne topline bliskosti motivu.

Na ovoj su izložbi, gdje se po prvi puta susrećemo sa muzejskim prikazom Slavkinog rada, izložene 84 fotografije od kojih je većina tiskana u dvojezičnom katalogu, s uvodnim tekstom Ive Pasoli, koja je smjestila Slavkin rad u ukupnu sliku fotografskih događanja u svijetu i kod nas, dajući joj zavrijeđenu i ravnopravnu poziciju jedne od doajenki fotografije u hrvatskoj fotografiji.

Uz katalog u kojem je dostupna i cijelokupna biografija, popis izložbi i bibliografski podaci o autoričinom radu, na izložbi se može pogedati i video razgovora sa Slavkom Pavić (2014.) kojeg je vodila Iva Prosoli, a snimila i montirala Ana Opalić.

DSC02131