TRIDESET NOBELOVACA POTPISALO PETICIJU ZA MIR

353651819_10224166316369461_8604502194170594983_n

Zamislite, Peticija za mir koju je prije par dana u Rimu potpisalo 30 nobelovaca nema skoro nikakva odjeka u medijima.
Kako je to moguće?
Moguće je zato što „inženjeri haosa i anarhije“ imaju instaliran moderni GESTAPO koji svaki pokret prati, kontrolira, registrira i onda kažnjava po potrebi.
„Rat je najbrži put do mira“, poručuje nam aktuelni njemački kancelar Olaf Šolc.
Njemačka šefica diplomatije mudro i skoro prijetećim tonom nastavlja: „Moraju se prvo farbe raspoznavati da bi se govorilo o svjetskom miru“.
Annalena i sedam patuljaka brzo začepe usta i neutraliziraju svakoga ko progovori o prestanku rata. Čak i 30 nobelovaca za Annalenu nisu bog zna šta. Ona najbolje zna kako svijet treba spašavati.
Jesu li Nijemci ponovo na pogrešnoj strani historije? Je li njemačka država već u ratu protiv Rusije, kako tvrdi aktuelni ministar Karl Lauterbach? Hože li ono „nepobjedivo ljeto u nama“ Albera Kamija trajati vječno, pa nam energenti neće ni trebati?
Sljedbenici nekadašnjeg „željeznog kancelara“ Bizmarka se progone i hapse, nije li to čudno? Proces robotizacije njemačke nacije je u završnoj fazi, iako ta „materija“ ne postoji u njihovom Ustavu. Po kojim zakonima to rade i ko im je to dozvolio?
Kažu nam da iza svega stoje misteriozni i nevidljivi kraljevi Las Vegasa, odnosno trgovci oružjem i energentima, koji zadovoljno trljaju ruke jer se bogate na ukrajinskoj tragediji.
Na ivici smo kataklizme, hoće li nas imat iko oplakati?
Nije se loše prisjetiti šta je govorio nobelovac Tomas Man za vrijeme 2. Svjetskog rata:
.
NE BOJTE SE, NIJEMCI
.
Zbunjeni ste i depresivni. Razmišljate: “Da li će poslije svega on pobijediti? I zar ga se nikada nećemo otarasiti? I da li će svijet biti njemački, na tako očajan način na koji je sad njemački?” Ne bojte se. Hitlerova pobjeda je prazna riječ: ne postoji tako nešto – nije u oblasti prihvatljivog, dopustivog, zamislivog. To će biti spriječeno; još bolje, on sam će je uvek sprečavati, ta žalosna protuva, zbog njega samog, jednostavno zbog njegove prirode, zbog njegove nemoguće i beznadežne poremećene naravi, koja mu onemogućava da misli, želi, ili da uradi bilo šta što nije lažno i unaprijed osujećeno. Govori se o iznevjerenom đavolu. Ali niko ne izdaje đavola; on je iznevjeren zbog njega samog, za početak. Ni sa Faustovom dušom, dušom čovječanstva; nikako drugačije glupi Sotona neće potonuti u pakao, osim sam.
Kažem: ne bojte se! Da li mislite da će u ponovnom podmazivanju svog parnog valjka za osvajanje svijeta stići dalje od Kavkaza? A ako uspije i ako Rusi budu ostali iza Urala, šta još? Pa, samo još. Može samo da bude još: noći, ludila i smrti; nema kraja za njega, bez njegovog kraja. Rusi se neće smiriti. Niko od vas u to ne može ne povjerovati. Lažna revolucija nacizma se susrela sa pravom i istinitom revolucijom, takvom čija bi istrajnost u pročišćenju trebalo da vam bude lekcija, vama Nijemcima, kada vaš čas kucne. I ova Ruska revolucija je dugoročno vezana i jasno oblikovana istorijskim sporazumima sa anglo-saksonskom demokratijom, koju su probudile njene društvene obaveze i koja preduzima jednako revolucionarno podmlađivanje – vezana za nju borbom koju Hitler, sa svojom dijaboličnom prljavštinom “Novog poretka”, ne može preživjeti. U taj sporazum se uzdaju pokoreni, opljačkani, mučeni, poluistrebljeni narodi Evrope. U ovim nacijama mržnja spram besramnog tlačitelja, još uvek nemoćna, ali koja iznova i iznova eksplodira kroz silovite individualne činove, bjesni i raste, i oni samo čekaju na trenutak kada će strašnom pobunom zbaciti najodvratniji jaram koji je narodima ikada bio nametnut – oni čekaju na to, kao i vi, Nijemci.
Thomas Mann
(fragment jedne radio poruke koju je nobelovac Thomas Mann iz Amerike uputio Nijemcima tokom 2. Svjetskog rata zbog koje mu je Hitlerov režim oduzeo Njemačko državljanstvo)
.
MARKO RAGUŽ Sarajevo, 13. 06. 2023.