Ines Sabalić: Instinkti pogroma i karakter ekstremizma

israel-palestina
A svuda okolo, ratni bubnjevi. Jouissance, uživanje malih smrti
Ne mogu zamisliti težu situaciju niti za Izraelce, a niti za Palestince,
.
Dobro je ovo, govoreći o ratu na Bliskom istoku, o nasilju, izdvojio Žižek, a temeljeno je na Lacanu:
“Opsceno nasilje je višak uživanja koje dobijamo kao nagradu za našu potčinjenost ideološkom zdanju, za žrtve i odricanja koje ovo zdanje traži od nas.”
To se najbolje vidi na ekstremizmima.
Prvo je, dan nakon terorističkog napada Hamasa, suknula relativizacija zločina nad civilima u Izraelu, njih 1400 ubijenih, a davanje legitimiteta Hamasu, pogotovo u Zapadnoj Europi, pogotovo u lijevim opcijama. (Desne su rasističke, antimuslimanske, ali tiše, jer ne vole ni Židove, osim kao moguće krvnike Arapa). Mislim da se radi o antisemtiskoj žili koja presijeca granit naše kolektivne europske podsvijesti, i koja probije tamo gdje je najmanje očekuješ. Je li to intrizično kutluralno, je li to instinkt koji traži pogrom, čak i kad Židova takoreći nema, da bi se osjetio autodestruktivni višak samotnog uživanja tzv male smrti koje mogu dovesti ne samo do uništenja Izraela, nego i ovakve Europe.
(Lacan je moj intelektualni bog, a Zizek jedan od njegovih proroka. No, nije mjesto šali, zapravo, sve ovo i mislim, pa makar i nisam izvela tezu do kraja.)
Kad to osvijestimo, sad trebamo brinuti i kako pomoći da Izrael, kojeg vodi ekipa ljudi duboko ispod povijesnog zadatka, njihovi Penave i Krišto, duboko loša i rasistička, ne počini ratne zločine u Gazi. Netanjahu nije jedini šef države koji vodi narod manipulacijama i ulizivanjem ekstremizmima. Ali, iako je Natanjahova vlada takva, iako je kriv za incidente u Cisjordaniji /Zapadnoj obali/, Izrael nije odgovoran, nije prouzročio, niti je suučesnik u napadima Hamasa, a nisu niti na istoj razini zločina. To su tangente, ne isprepliće su dvije linije. Da je i najmiroljubijivi Izraelac na vlasti umjesto Netanjahua, ipak bi Hamas izvršio napad, jer to je Hamasov unutrašnji zadatak, njegov orgazam i ipak bi antiizraelski odgovor u Europi bio sličan sadašnjem.
Svejedno, na ovoj svakodnevnoj razini, sad je zadatak kako spriječiti ubijanje civila. Hamas je spreman uništiti sve Palestince samo zato da bi uništio Izrael, u čemu bi, jer je to double bind, sudjelovao i Izrael. No, to bi, ako bude velikih zločina, bio kraj i za jedne i za druge, barem simbolički kraj. Možda čak i stvarni.
A svuda okolo, ratni bubnjevi. Jouissance, uživanje malih smrti
Ne mogu zamisliti težu situaciju niti za Izraelce, a niti za Palestince,