Nada Žiljak: Između neba i zemlje (crteži)

n

Ciklus crteža ne slučajno naslovljen ”Između neba i zemlje” slikarice Nade Žiljak privodi nas mehanici svijetla kao osnovnom agensu života, a tim i umjetnosti. Beskonačnost imaginacije ogleda se u autonomnom crtežu snažnog autorskog rukopisa koji se zahvaljujući senzaciji infra red svjetlosna spektra u šest koraka transponira u golom oku skrivenu sliku koja također postoji na istom mediju (papiru, platnu). Transmutacija ili redukcija iz nevidljivog u vidljivo proširuje dimenzije onoga što se nalazi odnosno vidi između neba i zemlje, čime umjetnost odbija novu mogućnost svjedočenja i interpretacije, bilježenja postojećeg. Ovo umjetničko istraživanje koje je autorica započela još davne 2009. godine zahvaljujući upotrebi infra red kamere do sada je izvedeno u više ciklusa, a ovaj kojeg sada imamo prilike vidjeti posebno likovno upečatljiv jer je crtački znalački razveden između apstrakcije i figuracije, bogata unutarnjeg duha kojemu je inspiracija bitna posveta, te uz to ”otkriva” više dimenzija koje se nalaze ”ispod” prvotnog pogleda (slike).

Između neba i zemlje, promatrajući crteže zanimljive i razigrane morfologije Nade Žiljak svjetlost otkriva ono oku nevidljivo, ali i ono što se zapaža duhom. Tako vidljivim postaju i slutnje, naznake unutarnjeg svijeta koji se vještim potezima i grafizmom prepoznaje u fantastičnom krajoliku i njegovim panoramama jedinstvene autorske vizije. Unutarnji svijet ovdje razlaže svoje vizure ponekad obogaćene i zoomorfnim prilikama izražavajući se ponajprije težnjom ka nesputanošću i beskrajnim varijacijama koje ponegdje izgledaju gotovo oniričkim.

Između neba i zemlje postoji stvarni i estetski beskraj. To svojim izvrsnim i višeznačnim crtežima uvjerljivo pokazuje naša autorica. Svjetlost je ovdje, među nama. Otvorite oči i uđite u čudesan svijet likovnosti i njezine sada vidljive i nepatvorene esencije. To je ono što nam donosi umjetnost koju stvara Nada Žiljak.

Marijan Grakalić

IR_16_Nada_Žiljak_Između_neba_i_zemlje_crteži_50x70_cm